obnovljivi izvori energije

Kako napraviti solarnu ploču?

Obnovljiva energija

Postoji više vrsta solarnih ćelija:

  • amorfne ili tankoslojne solarne ćelije
  • polikristalne solarne ćelije
  • monokristalne solarne ćelije


Prve dvije vrste solarnih ćelija koje smo nabrojili imaju nešto manju iskoristivost dok su monokristalne solarne ćelije daleko bolje riješenje. Monokristalne ćelije imaju heksagonalan oblik i mogu proizvesti više energije, imaju nešto višu cijenu.

Sve vrste ćelija se mogu kupiti čak i odvojeno, te ih mnogi ljudi znaju sastavljati u solarne panele kod kuće koristeći potreban alat za taj posao.

Primjerice, neke od solarnih ćelija možete pronaći na internetu i sami ih pokušati zalemiti u sklopu vaših malih kućnih eksperimenata za edukaciju. Da biste uspjeli sami sastaviti solarni modul trebat ćete sljedeće:

  1. solarna ćelija
  2. žica za povezivanje ćelija – tab wire
  3. žica za povezivanje svih ćelija – bus wire
  4. olovka za čišćenje kontakata – flux olovka
  5. žica za lemljenje
  6. kvalitetnija lemilica

Povezivanje solarnih ćelija

U ovom uputstvu ćete saznati više o povezivanju polikristalnih solarnih ćelija. Da biste povezali polikristalnu solarnu ćeliju morat ćete je zalemiti u seriju. Pojedina ćelija daje određenu voltažu ovisno o dimenzijama i specifikacijama.

U našem slučaju se radi o polikristalnoj solarnoj ćeliji koja sama proizvodi 1.5 V (volti), te da biste mogli napuniti akumulator od 12 V trebat ćete zalemiti set od 36-40 komada.

Solarne ćelije povezujemo uz pomoć specijalne plosnate bakrene žice koja je presvučena sa lemom koji je štiti od oksidacije. Ovakva žica se lemi na ćelije sa donje strane a zatim sa gornje strane.

Većina ovih solarnih ćelija ima negativan pol na prednjoj strani i pozitivan pol na stražnjoj strani. Solarne ćelije lotamo najprije sa prednje strane koristeći specijalnu žicu za povezivanje solarnih ćelija, eng(tab wire, tabbing wire).

 

Ova žica je obično širine 1.6 do 2 mm debljine 0.12 mm materijal žice je bakar presvučen sa tinolom koji spriječava oksidaciju.

Teoretski ova žica se može zalemiti samo pritiskom sa lemilicom na žice koje se nalaze sa prednje strane fotonaponske ćelije, međutim ipak ćete morati staviti malo tinola.

Lemljenje kontakata solarnih ćelija

Prije nego počnete lemiti potrebno je sa olovkom flux-olovka povući linije po žicama gdje ćete lotati.

Ova olovka će vam očistiti površinu od masnoće i tinol će se jače uloviti za kontakte.

Prije samog starta pobrinite se da odrežete dovoljno dugačke žice za vaš projekt.
Izmjerite koliko vam trebaju duge žice da biste umrežili dovoljno solarnih ćelija za vaš solarni modul.

Sa lemilicom je potrebno zalemiti žicu po cijeloj dužini kontakta.Pri ovom poslu je dobro pridržati žicu sa željeznim predmetom kako si ne biste opekli prste.Ovaj posao bi trebali raditi svi oni koji imaju spretne ruke i puno strpljenja. Nakon što ste zalemili prednju stranu solarne ćelije presavinite žice i zalemite ih na stražnju stranu druge solarne fotoćelije.

Sa stražnje strane druge solarne fotoćelije imate po tri kontakta koje najprije očistite sa flux-olovkom za čišćenje kontakata.Na svaki kontakt je potrebno dodati malo tinola te zalemiti žice.Kada ste zalemili sve kontakte na stražnjoj strani potrebno je ćelije odnesti na sunce i isprobati da li daju struju. Ako povezivate puno solarnih ćelija dobro je postepeno provjeravati da li je sve kako treba jer jednom kada sve spojite je pre kasno.

Ovaj posao ćete izvesti na način da spojite žicu na stezaljku negativnog pola na ispitivaču struje, te pozitivan pol na bilo koji kontakt ispod prve solarne ćelije.

 

Postavljanje solarnih panela

Iako je ovaj posao dosta jednostavan, potrebno je puno prakse da biste uspješno zalemili solarne ćelije u module. Nakon svega potrebno je te module nekako zaštititi te ih postaviti u staklo i zasilikonirati kako nebi ulazila voda iznutra.

 

Izvor : uputstva.org

.

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.