montažne kuće

Kako se pravi montažna kuća

Kako se pravi montažna kuća?

Izgradnja montažne kuće se dosta razlikuju od izgradnje klasične kuće. Isto je samo to što je i za montažne kuće potreban plac, projekat, građevinska dozvola, legalizacija i sva ona odobrenja na koja se čeka mesecima i godinama (ili se ne čeka, što zavisi od gazde i opštinskih organa).  Naravno treba da se plati i neka naknada državi i opštini.

Montažne kuće mogu da se grade na dva načina:
do placa se transportuju prefabrikovani profili koji se izrađuju u pogonu firme, i montiraju na licu mesta cela kuća se sklapa u pogonu fabrike, pa se šleperom dovlači do mesta izgradnje. 

Materijal za gradnju

Glavni materijali za gradnju montažnih kuća su:
drvo i drveni paneli najčešeće od jele ili druge čamovine, koja je zaštićena sredstvima protiv insekata, glivica i ostalih štetočina,

  • gipsane ploče,
  • knauf gips-karton ploče, 
  • staklena ili kamena vuna, 
  • PVC folije i dr. 

Zidovi

Zidovi se izrađuju na sledeći način: na drvene greda se stavljaju drveni paneli ili OSB ploče. Ovi drveni elementi se seku i kroje po datim dimezijama, a između dva panela stavljaju se gipsane ploče, staklena (ili mineralna vuna), PVC folije.
Sa vanjske strane se lepi stiropor, plastični malter ili slični materijal koji ima dobra izolaciona svojstva. Istovremeno u unutrašnjosti zidova se postavljaju rebrasta creva za električne i telefonske instalacije, i cevi za vodovod i kanalizaciju. 

Zidovi i elementi za zidove se dovoze do placa i montiraju na završen temelj.
Temelj

Dobar temelj je vrlo važan. On može biti na šipovima ili klasični – sa pločom i izravnjujućim slojem Temelj treba imati dubinu od 40 do 50 cm i širinu stope od oko 30 cm, obavezna je gromobranska traka, mora da bude ravan i kvalitetno izveden. Pravi se i cokla koja ima visinu od 30 cm.
 

Montaža

Gotovi zidovi se postavljaju na već izveden temelj i povezuju se sa metalnim ankerima i bolcnama. Kada su zidovi gotovi, postavlja se krov isto tako od prefabrikovanih elemenata -ploča i greda. Izmeću greda se postavlja izolacija, najčeše od mineralne vune, stiropora ili stirodola.
Sve elementi se pokrivaju sa plastičnom folijom. Sa vanjske strane ređa se crep i oluci.
Plafon je od gipsanih Knauf ploča. Konstrukcija plafona je od aluminijumskog CD profila na kome se postavlja termoizolacija od staklene vune koja je upakovana u PE foliju. Na taj tzv. roštilj se montira knauf gips karton ploča.
Kada se završi karabina prelazi se na unutrašnje radove:
Montira se i ugrađuje stolarija, drvena ili PVC (ređe aluminijumska)sanitarni čvorovi, kanalizaciona i vodovodna instalacija. Treba paziti da se cevi stavljaju paralelno sa izradom zidova i da izvodi treba da budu postavljeni u temelj na određena i isplanirana mesta da ne bi posle bilo problema.

elektro i telefonska instalacija 

izolacija na podovima i na zidovima (bitumen, PVC folije i sl.), 

parket, po dogovoru može da bude od drveta, od PVC materijala, laminat

fasada – po želji kupaca fasada može da bude od drvenih panela, fasadne cigle, demit fasada, bavalit ili slično -instalacija za grijna tijela ako je ista dogovorena.

 

 

Umjesto zaključka

Izrada montažne kuće je daleko brža od izgradnje klasičnih kuća, nije ni čudo što je cena istih skoro duplo manja. U zavisnosti od proizvođača, rok isporuke i montaže može da bude od nekoliko nedelje do mesec dana. To je jedan od razloga što su montažne kuće postale hit na tržištima (više u drugim razvijenijim zemljama nego kod nas, ali polako se pojavljuju i na ovim prostorima i taj trend ne može da se zaustavi).

 

Izvor : montaznakuca.blogspot.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.