obnovljivi izvori energije

Biogorivo – kućna radinost

Biogorivo, te kako ih možete napraviti kući

Vrlo jednostavno. Sve što vam je potrebno za "lagani" start možete saznati u ovom postu. Vaše znanje o biogorivima svakako podijelite s drugima i tražite odgovore od onih koji znaju više. Volio bih čuti povratnie informacije i iskustava, zato postoje komentari i kontakt. Biogoriva su obnovljiva i u velikoj mjeri imaju smanjenu emisjiju štetnih ispušnih plinova. Ono plinova što nastaje, biljke ponovno iskorištavaju za rast. To nije slučaj s klasičnim mineralnim gorivima, kao niti s biogorivima koja su pomješana s mineralnim gorivom. No, takvim mješanjem znatno se smanjuje količina štetnih ispušnih plinova.


Može i na čisto jestivo

Jeste li znali da dizel agregati mogu biti pogonjeni običnim jestivim uljem? U ovom slučaju nije bitno je li ulje korišteno ili novo. Kod korištenja ulja u motoru važno mu je smanjiti viskoznost, a ova metoda je tehnički najkompliciranija. Potrebno je ugraditi dodatni spremnik goriva za ulje. Tekućina za hlađenje motora grije spremnik ulja i smanjuje mu viskoznost. Caka je u tome što motor 5 minuta na početku i kraju rada mora biti pokretan petrodizelom zbog čišćenja motora od ulja. Sve se vrlo jednostavno obavlja sklopkom.
Kako opisana metoda zahtjeva prilično truda i tehničkih znanja, a smanjuje se i praktičnost, postoje jeftinije i jednostavnije metode proizvodnje biogoriva, koje su opisane u knjižici Zelena energija (Zagreb 2005., Bruno Motik, ZMAG). U ovoj korisnoj brošuri govori se o načinima upotrebe energije koja nas okružuje, a koju možemo uz mala ulaganja iskoristiti u svakodnevnom životu, te tako uštedjeti novac i sačuvati okoliš. Ovim načinom smanjujemo ispuštanje CO2, te aktivno sami pridonosimo oporavku Zemlje od efekta staklenika. Osim energije sunca, i gore spomenutog načina korištenja ulja za pokretanje dizel motora, Bruno opisuje još tri načina kako možemo dobiti biogorivo.

1. Miješanje biljnoga ulja i petrodizela

Ovo je ujedno najjednostavniji način. Radi se o mješanju petrodizela kojega možemo kupiti na svakoj benzinskoj crpki i biljnoga ulja (korišteno je bolje!, ali ne izgorjelo do karbonizacije) u omjeru 50%:50%. Filtriranje prije i poslije obavezno. Robusniji agregati mogu koristiti i omjer 30% petrodizel i 70% biljno ulje. U ovom slučaju dodaje se mineralni dizel koji smanjuje viskoznost ulja. Iskustva pokazuju da se ovakvo "biogorivo" može koristiti tijekom toplijih dana u godini, dok se tijekom hladnijih dana preporuča transesterifikacija ulja tj. proizvodnja biodizela.

2. Biodizel (Biodiesel); proces transesterifikacije

Kemijskim postupkom/procesom transesterifikacije razbijaju se molekule masti ulja, te se tako smanjuje viskoznost. U procesu nastaje/taloži se glicerol kao nusprodukt. Reaktanti su metanol i kaustična soda – NaOH. Detaljni proces transesterifikacije tj. "kuhanje" biodizela (što je potrebno od opreme, te recept) opisao sam u postu Recept za pozitivni biodizel. Nakon filtriranja i/ili pranja s vodom, biodizel je spreman za korištenje kao čisto gorivo ili pomiješano u bilo kojem omjeru s petrodizelom. Zbog niskog viskoziteta prikladan je za korištenje tijekom cijele godine. Biodizel se može bez problema napraviti u garaži uz mjere opreza (ne smije se doći u kontakt niti udisati kemikalije i pare). Bitna je prozračnost, preporučuje se upotreba zaštitnih rukavica i naočala. Tijekom kemijskog procesa transesterifikacije, koriste se tvari koje su derivati nafte, pa biodiesel nije čisto nemineralno biogorivo.

3. Biopower – 100% nemineralno biogorivo

Princip proizvodnje biopower goriva jednostavnije je od procesa proizvodnje biodiesela. Caka je u separiranju nazasićenih od zasićenih masnoća. Koriste se samo nezasićene masne kiseline jer takvo ulje ima bolji viskozitet. Nakon toga odvojeno ulje se razrjedi s terpentinskim uljem. Mogu se mješati i neka druga ulja, ali ovakvo biopower gorivo pomješano s terpentinskim uljem je 100% nemineralnog porijekla, te 100% biorazgradivo. Ekološko gorivo bez premca. Dodavanjem etera poboljšava se paljenje, no gorivo ima jedan minus. Naime, isto kao i čisto jestivo ulje nije prikladno za hladnija podneblja. U slučaju da se odlučite na ovu metodu, a živite u hladnijem podneblju, potrebno je ugraditi izmjenjivač topline koji će rashladnom tekućinom grijati gorivo prije dolaska do motora.

Gdje nabaviti/kupiti potrebno

 Treba vam industrijski, ne laboratorijski metanol. Vjerojatno ćete morati dosta pričati i biti dobri s vašim prodavačem metanola, informirajte ga što radite, nema razloga da ne surađujete. Ukoliko imate problema i plaćate litu metanola više od 10 kuna javite mi se da vam dam točne upute kako ćete doći do metanola u Zagrebu po fer cijeni.
Kaustična soda se bez problema može nabaviti u Kemoboji. Treba paziti da bude suha i kako je čuvana.
Epruvete, menzure i slično može se kupiti u Hospitaliji. Ali ako shvatite bit postupka i što se događa i s kojim razlogom, neće vam trebati baš sve opisano. Sami ćete usavršiti i napraviti jedinstveni proces, u skladu s onim što već imate oko sebe.
Preciznu vagu za reaktante možete nabaviti u svakom ultramegashopu bijelom tehnikom, a ph trakice u ljekarni ili sl. prodavaonicama.

 

Izvor : blog.dnevnik.hr

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.