zdravlje

Piling – vrste i značaj

O pilingu

Ako niste znali, piling je jedan od osnovnih koraka u njezi kože. Čak šta više, piling biste trebali raditi barem jednom, pa čak i dva puta sedmično. Kako često i na koji način ćete raditi piling zavisi od godišnjeg doba i tipa vaše kože. Dobro ste pročitali, nije svaki tip pilinga pogodan za svaki tip kože. Donosimo vam pregled načina/metoda pilinga kako biste najlakše našli najbolji za vas i vašu kožu kako bi ona ostala što duže lijepa i mladolika.

Vrste pilinga

Postoje tri osnovne vrste pilinga, korištenjem bilo koje od ove tri vaša će koža biti mekša, čistija i glatka, a oni su:

Mehanički piling – kada odumrle stanice kože skidate zrncima. Ovo je ujedno i najrašireniji način pilinga, i vjerovatno prvo na što pomislite na spomen pilinga.  Zrnca mogu biti različitog porijekla, prirodna zrnca u vidu sjemenki, algi, pijeska i sl.- koje mogu, ako su preštrih ivica, mogu oštetiti kožu. Vještačka plastična/polyethilen-ska mnogo nježnija od prirodnih. A postoje i pilinzi sa kuglicama od jojobe, koje se istope u toku procesa masaže, kao i piling sa kristalima. Važno je znati da mehanički piling ima efekta samo na površinu kože, za dubinsko djelovanje potrebna je kombinacija sa drugim vrstama pilinga.

Piling enzimima – vrlo efektivan u uklanjanju mrtvih stanica kože lica i tijela. Enzimi nježno uklanjaju mrtve stanice sa kože i stoga se preporučuju osobama koje imaju osjetljivu kožu ili probleme sa kapilarima. Za ovaj način pilinga obično se koristi voće koje sadrži enzim keratin – ananas ili papaja. Piling enzimima je najblaži, ali ne djeluje dubinski.

Hemijski piling – ako kožu s ciljem pilinga i uklanjanja mrtvih stanica, tretiramo nekim kiselinama onda se to naziva hemijski piling. Voćne kiseline, mliječne kiseline ili salicilna kiselina sastojci su sredstava za piling i količina istih u produktu određuje koliko će temeljito produkt djelovati (koliko duboko u kožu ući). Veliki broj ove vrste pilinga mora se raditi u profesionalnim salonima, ali postoje i neki produkti za kućnu upotrebu. Piling kiselinama (A-H-A tj voćnim i mliječnim) osim što uklanja mrtve stanice kože, poboljšava kvalitet novih koje se stvaraju.

Koji tip pilinga odgovara pojedinim tipovima kože?

Već smo rekli da ne odgovaraju svi tipovi pilinga svim tipovima kože i da tu trebamo biti oprezni. Stoga donosimo i pregled tipova kože i odgovarajućih pilinga.

Osjetljiva, tanka, suha koža:
Ovakvoj koži odgovaraju blagi pilinzi sa sitnim zrncima ili piling enzimima. Na ovaj se način uklanjaju mrtve stanice kože bez da se ista oštećuje.
Normalna koža:
Normalna koža dobro će podnijeti svaki tip pilinga. Samo je važno ne koristiti pregrub piling da ne bi došlo do oštećenja kože.
Nečista, i koža sa opeklinama od sunca:
Ovakvoj koži koja obićno ima mnogo upaljenih akni, ne preporučuje se mehanički piling jer se tako samo može pogoršati upalni proces koji dolazi sa aknama. Najbolje je koristiti blagi hemijski piling kako bi se uklonile mrtve stanice kože i otvorile pore kako bi koža mogla da diše.

Šta još trebate znati:

– Na tržištu postoje produkti koji u sebi sadrže kombinaciju pojedinih pilinga, tako da sebi možete priuštiti blagi piling zrncima i voćnim kiselinama na primjer.
– Nikada nemojte koristiti piling za tijelo na licu! Čestice koje sadrži piling za tijelo uvijek su grublje od onih namjenjenih licu, tako samomožete oštetiti kožu.
– Bezvrijedno je trošiti mnogo novca na skupe kreme za lice i tijelo, ako kožu prethodno niste pripremili za iste, pilingom i  svakodnevnim čiščenjem.
– Za sve osobe koje nemaju nikakvih problema sa kožom, piling se preporučuje jednom ili dva puta sedmično. Piling podstiče stvaranje novih i zdravih stanica kože.
– Ako ne vodite računa o koži na ovaj način ona će vremenom postajati sve grublja i brže će stariti.
– Kvalitetan i redovan piling pomaže da koža ne samo izgleda svježije nego i bude vlažnija i mekša.
– Za češće korištenje uvijek je bolje imati blagi piling, a grublji ostaviti za rijeđu upotrebu.

Nekoliko korisnih recepata : 

1. Pomiješajte kašiku meda s pola žlice kukuruzne krupice te dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja. Smjesu nanesite na lice nježnim kružnim pokretima te potom isperite toplom vodom.

2. Dvije kašike kukuruzne krupice izmiješajte s bjelanjkom te dobro istucite. Ostavite na licu desetak minuta, a potom isperite toplom vodom uz lagano trljanje kružnim pokretima. Lice je potom potrebno isprati hladnom vodom, koja potiče skupljanje pori, nakon što je uklonjena nečistoća iz njih.

3. Pomiješajte jednaku količinu usitnjenih badema i zobi te dodajte 20 kapi eteričnog ulja po izboru. Piling nanesite laganim kružnim pokretima na lice ili tijelo te potom isperite.

4. Kašiku meda pomiješajte s dvije žlice sitno mljevenih badema i pola žlice soka iscijeđenog limuna. Smjesu nježno utrljajte na lice i potom isperite toplom vodom.

5. Piling s medom umiruje lice sklono aknama i miteserima, a pogodan je za sve tipove kože. U med možete dodati šećer ili sol i malo limunovog soka, kao i kukuruznu krupicu te potom njime nježno izmasirati lice i isprati toplom vodom.

 

Autor : Redakcija 

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.