muzej

U muzeju Kulenovića remek-djela Da Vincija, Goye, Picassa, Rembrandta…

Muzej “Kolekcija Kulenović”, koji se nalazi u Karlskroni u Švedskoj, mjesto je gdje su izložena djela nekih od najpoznatijih umjetnika u historiji, poput Leonarda da Vinčija (Vinci), Pabla Pikasa (Picasso), Pola Sezana (Paul Cezanne), Rembranta van Rejna (Rembrandt Van Rijn), Fransiska de Goje (Francisco de Goya), kao i desetine drugih od ništa manje poznatih umjetnika svjetskog glasa.

Begovska porodica

Ova kolekcija toliko je vrijedna da dr. Kim Veltman, naučna savjetnica u muzeju, tvrdi da je potrebno šest do osam stručnjaka visoko specijaliziranih na različitim kulturama i umjetničkim školama kako bi je, tokom nekoliko godina, mogli barem približno procijeniti.

Ono što je, međutim, najzanimljivije u cijeloj ovoj priči jeste to da je cjelokupna kolekcija vlasništvo begovske porodice Kulenović, koja se, uz begovsku porodicu Filipović, smatra najuglednijom bh. porodicom, koja korijene vuče još iz srednjovjekovne Bosne.

Kulenovići, kako nam je rekao član ove porodice i član Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99″ Adil Kulenović, vode porijeklo izravno od utemeljitelja bosanske državnosti Kulina bana.

Stara tvrđava

– S Kulenovićima koji su vlasnici ove zbirke komuniciram putem interneta. Prošle godine prvi put smo se sastali na okupljanju Kulenovića u Kulen-Vakufu, koji smatramo mjestom naše dalje ostavštine. Tu se sastalo 30 porodica Kulenović iz svih dijelova svijeta, razgovarali smo o našim korijenima i mogućnosti restauriranja stare tvrđave iznad Kulen-Vakufa – kaže Adil Kulenović.

Izložba u BiH?

Prema riječima Adila Kulenovića, ako se tvrđava iznad Kulen-Vakufa restaurira, ona bi bila idealno mjesto za izlaganje djela iz muzeja “Kolekcija Kulenović”.

– Iskreno se nadam da će se ova iznimna umjetnička djela jednom vratiti u BiH, jer tamo im je i mjesto. Najbolji prostor za to je srednjovjekovna tvrđava Kulenovića – ističe on.

       

 

 

Izvor : avaz.ba

 

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.