ljekovito bilje

Narodni lijekovi – priprema, primjena, djelovanje

Ljekovito bilje

Angelika

Staništa: Močvarna mjesta, šumske čistine zaklonjene od sunca, te u vrtovima kao kultivirana biljka.

Opis: Krupna biljka, naraste do 2 m uspravna, zeljasta. Krupnog mesnatog korijena sa mnogo dugačkih končastih korijenčića. Stabljika pri korijenu može narasti do 5 cm u promjeru., šuplje unutrašnjosti, na vrhu razgranata u više tanjih grana.

Sadržaj: Korijen sadrži oko 1% eteričnog ulja, 5% smole, pektin, tanin, citosterol, neke kiseline i ostale ljekovite tvari.

Sakupljanje: Od svibnja do rujna, mladice bez cvjetova, a cvjetovi od kolovoza do rujna. Cvjetovi se odmah moraju sušiti. Korijen se vadi nakod opadanja lišća (listopad) ali tek nakon treće godine vegetacije kad je potpuno razrašćen.. Korijen na prorezu sadrži mlječasti sok.

Priprema, primjena i djelovanje:  Olakšava probavu, spriječava nadutost. Primijenjuje se tako da se 5 do 10 g praška samljevenog suhog korijena ili 5 dkg ploda popari u 1 dcl vode, odstoji 2 sata poklopljeno, te procijeđeno pije do 3 puta dnevno po 1 šalicu prije jela..
Svježa biljka mladice te lišće kuhani u slanoj vodi izvrsno je varivo. Pomiješana sa kaduljom i hrastovim lišćem služi kao lijek protiv osipa, lišajeve i ostale kožne bolesti.
Kuhani korijen sa pola vode pola vina, čisti krv i krvne sudove, crijeva i želudac, hemeroide, grčeve kod male djece, žgaravicu i izbacuje bronhijalnu sluz.

Aloj obični (Aloe vera)

Nalazišta: Sredozemni pojas
Opis. Jednogodišnja biljka, zeljasta 60 cm visine, do 10 cm debele stabljike, pilastih ivica i bodljikavih vrhova.Cvijet izrasta iz sredine iljke i ima viseće cvjetne grozdove. Cvate u lipnju i srpnju.
Sastojci: sadrži jaku, gorku supstancu emodin i biogene stimulatore, koji pojačavaju obrambene snage organizma.
Sakupljanje: Bere se cijele godine. Ljekoviti su samo listovi, koji se razređuju u alkoholu nakon što se iz njih iscijedi sok. Koncentracija je 80 g soka i 20 g alkohola.

Priprema i  primjena: Aloj prije svega djeluje baktericidno. Služi za liječenje očnih bolesti, artritisa, čireva.
Čim se odrežu listovi stave se 12 dana u tamni prostor do 12 stupnjeva C. Zatim se odrežu bodlje, narežu u komade i stave u staklenke. Samljeveni dijelovi se miješaju sa destiliranom vodom. i to u omjeru 1:5. Sokovi listova miješaju se sa ricinusovim uljem i koriste se za liječenje opeklina, epidermitisa.
Kuhanjem soka aloje dobiva se staklasta gusta masa, gorkog neugodnog okusa.
Koncentracijom 0,5 g služi za čišćenje crijeva. OPREZ!!! ne prekoračiti dozu. Doza od 4 g prouzročuje bolove, a preko 8 g može usmrtiti.Nikako ne davati djeci!!. Gorak okus smanjiti dodavanjem šećera.
Aloj se u svim oblicima i određenim koncentracijama smije uzimati povremeno, nikako stalno.
Između 2 terapije mora proteći najmanje 6 tjedana. Trudnice nebi smjele koristiti ovaj lijek jer može izazvati krvarenje ili čak pobačaj.

Američka agava

Ljekovitost: Korijen sadrži sponin, a stabljika kalcijum oksalat.

Sakupljanje. Upotrebljavaju se listovii to svježi, te sok iscijeđen iz lišća. Također se lišće suši i melje u prah.
Najbolje je lišće ubrati malo prije cvatnje. tada je u listu najviše aktivnih sastojaka.

Pripremanje i primjena: Sok lišča sa medom liječi kašalj hripavac. List položen na ranu omogućava brzo zacijeljenje rana. Također je vrlo efikasna za zarastanje opeklina od vrele vode ili vatre.
Pomaže kod ženskih bolesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abdovina (sambucus ebulus) ljekarnički: Folium, Fructus, Radix ebuli

Opis: Nalazimo ga kao biljku vrlo odbojnog, gotovo smrdljivog korijena, gorkog okusa bobica.

Listovi slični bazgi, a plodovi u obliku bobica plavo crne boje.

Ljekoviti sadržaj: Cijela biljka sadrži eterična ulja i kiseline, gorke tvari kao cijanogenetske heterozide, a plod sadrži vinske, jabučne i valerijanske kiseline. Tanin plodu daje tamnu boju.

Sakupljanje: Bere se u rujnu i listopadu kao lišće i plodovi, dok se korijen može brati i u proljeće.

Priprema i djelovanje: Cvijetovi se pripremaju kao čaj a daju se kao diuretici. Također je djelotvoran protiv promuklosti , prehlade, kašlja i za smirivanje živaca..
Korijen se usitnjuje i kuha 2 sata u 5 litara vode (pola kg korijena). Otopina liječi bolesne udove (reuma).Otopinom se ispire i grlo, bolesni vrat i kičma kao i utrnula stopala i prsti.
Zgnječene bobice nakon 3 do 5 dana fermentiraju. Nakon bistrenja otopine filtrira se, i izmiješa sa medom.
Pije se 3 x 1 žlicu dnevno prije obroka.
Rezultat je čišćenje (detoksikacija) organizma putem znojenja i mokrenja.
Korijen se može sušiti na zraku dok postane toliko suh da se može samljeti ili stucati u prah..
Vrh noža se prelije sa 2,5 dcl kipuće vode. Nakon 5 minuta se može piti 1 kavena šalica dnevno. Piti po gutljaj svakih 2 sata. Otopina čisti bubrege, te liječi bolest mjehura.
Ne preporuča se fermentirana otopina (rakija) jer je vrlo gorka i izaziva glavobolju.

 

 

Izvor: narodnaapoteka.blogspot.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.