ideje

Složite paletu boja

Odaberite nekoliko boja koje se međusobno nadopunjavaju kroz zidove, pločice, namještaj i detalje u svakoj prostoriji

Planirate li urediti više prostorija u svome domu, možda je zgodno iskoristiti savjete dizajnera. Prije većih uređenja prvi korak je slaganje paleta boja koje se provlače kroz dom. Odaberite nekoliko boja koje se međusobno nadopunjavaju kroz zidove, pločice, namještaj i detalje u svakoj prostoriji.

Posebne komade stavite u fokus
Imate li omiljeni komad namještaja pronađite savršeno mjesto za njega, neka bude u centru pažnje. Kako dizajneri uvijek i savjetuju, dobro uređen dom odlikuju predmeti koji nešto znače vlasniku ili su odvažni pa će naprimjer starinsku kadu staviti nasred kupaonice i još više uživati u opuštajućim kupkama.

 

Dojam prostranijeg dnevnog boravka
Nemamo svi velike stanove ili prostrane dnevne boravke pa je svaki trik za ljepši prvi dojam vrijedan. Osim osnovnih pravila da kod manjih prostorija zidovi trebaju biti svijetlih boja i bez previše namještaja. Kod uređenja manjih prostorija uvijek paziti da namještaj nije jako visok pa će boravak izgledati prostraniji, a drugi savjet su velika ogledala. Omogućavaju više prirodne svjetlosti i vizualno povećavaju prostor. Ako vam se sviđa francuski šik stil uređenja i kombinacije sa ogledalima, dizajneri savjetuju da se ogledala postavljaju na cijele zidove, ali s presjecima i raznim redom kako prostor ne bi djelovao poput izloga. Kod manjih prostora, posebno treba obratiti pažnju na veličinu namještaja kao što je primjer sa foteljama. Odaberite fotelje koje imaju jedva vidljive naslone za ruke. Veličina sjedišta je i dalje dovoljno velika, ali fotelja neće zakrčiti boravak jer djeluje manja nego što uistinu jeste.

U što se isplati uložiti novac
Zidove ćete lako sami ponovno obojiti ako vam s vremenom dosade, kao što uvijek možete kupiti kakav sitni detalj i osvježiti prostoriju. Ali, novu sjedeću garnituru i velike komade namještaja nećete mijenjati svakih nekoliko godina, a kamoli jednom godišnje. Kod odabira takvih komada namještaja pripazite na kvalitetu, udobnost, mjere i izdržljivu tkaninu, posebno ako imate malu djecu pa ćete i češće imati zamrljane otiske po omiljenoj stolici i sofi.

Svjetliji plafon – veća kuhinja
Kod kuhinje većinom svi imamo isti problem, nedostatak prostora, od kuhinjskih ormarića pa do radne površine na kojoj se nalaze mali aparati. Imate li visoko postavljene gornje kuhinjske ormariće, plafon obojite u bljeđu boju.

 

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.