nauka

Objavljena najveća i najopsežnija studija o uticaju marihuane

Novi izvještaj Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine (National Academies of Sciences, Engineering and Medicine) donosi najopsežniji pregled uticaja marihuane na ljudsko zdravlje. Obuhvatio je studije objavljene od 1999. godine do danas koje se tiču povremene i terapeutske upotrebe te njenog uticaja na zdravlje.

Premda su mnoge države u svijetu do danas legalizirale upotrebu marihuane u terapeutske svrhe, još uvijek se vode prijepori oko njezinog utjecaja. Ovaj će novi izvještaj sigurno riješiti mnoge dileme, no kako su i sami znanstvenici ustvrdili, za mnoge potencijalne posljedice ne mogu dati konačan zaključak, već su potrebna dodatna istraživanja.

Znanstveni odbor koji je prikupio sve ove podatke u obzir je uzeo više od 10.000 objavljenih znanstvenih članaka i donio je gotovo 100 zaključaka.

‘Godinama je upotreba marihuane sve prihvaćenija, pogotovo u medicinske i rekreativne svrhe. To je potaknulo i mnoga pitanja koja se tiču zdravlja, a nedostatak znanstvenih zaključaka doveo je do nedostatka spoznaja o negativnim uticajima na zdravlje. Zato smo proveli ovo opsežno istraživanje recentnih studija kako bismo ustanovili koji su to čvrsti dokazi koje znanost ima, a koja područja još treba istražiti’, rekla je Marie McCormick, voditeljica projekta i profesorica na Harvardu.

Izvještaj donosi detalje po kategorijama uticaja. Mi vam donosimo samo djelić zaključaka, a detaljan izvještaj možete pronaći na ovom linku.

http://www8.nationalacademies.org/onpinews/newsitem.aspx?RecordID=24625

Terapeutski učinak

Između ostalog odrasle osobe marihuanu koriste za ublažavanje kroničnih bolova. Znanstvenici su pronašli uvjerljive dokaze da je ovo učinkovita metoda, te da marihuana značajno ublažava bolne simptome kod pacijenata. Kod odraslih osoba koje pate od grčenja mišića uzrokovanih multipla sklerozom otkrivena je značajna količina dokaza da kratkotrajna upotreba ublažava grčeve. Također, kod odraslih osoba koji pate od mučnine uzrokovane kemoterapijama, pronađeni su uvjerljivi dokazi da je marihuana na tom polju učinkovita.

Ozljede i smrtni slučajevi

Dokazi sugeriraju da konzumacija marihuane prije upravljanja motornim vozilom povećava rizik od prometne nesreće. Osim toga, dokazano je da u državama u kojima je marihuana legalna, postoji veći rizik od predoziranja kanabisom kod djece. U 78% slučajeva radi se o nenamjernom izlaganju djeteta marihuani i događa se češće kod djece mlađe od šest godina.

Karcinom

Što se tiče povezanosti marihuane i raka, znanstvenici su dokazali da konzumacija marihuane ne povećava rizik od karcinom koji se nalčešće povezuju s pušenjem – rak pluća, jezika, vrata…

Srčani udar, moždani udar i dijabetes

Odbor znanstvenika je zaključio da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila eventualna povezanost marihuane sa srčanim i moždanim udarom te dijabetesom. Ipak, neka istraživanja pokazuju da bi pušenje marihuane moglo povećati rizik od srčanog udara.

Mentalno zdravlje

Otkriveni su dokazi da upotreba marihuane može povećati rizik od razvoja shizofrenije, kao i nekih drugih psihoza, anksioznog poremećaja, a u manjoj mjeri od razvoja depresije. S druge strane, kod pacijenata sa shizofrenijom marihuana je povezana s boljim učenjem i pamćenjem. Osobe koje konzumiraju marihuanu često skloniji su suicidalnim mislima, a kod osoba s bipolarnim poremećajem upotreba marihuane pogoršava simptome.

U ovoj opsežnoj studiji također je otkriveno da početak upotrebe marihuane u ranijoj dobi povećava rizik od problematične, učestalije konzumacije u kasnijoj dobi, te da su neposredno nakon konzumacije smanjene sposobnosti učenja, pamćenja i koncentracije.

 

Izvor: jutarnji.hr

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.