konferencija

Od 4. do 6. aprila Međunarodna konferencija o ljudskim pravima

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima pod nazivom ”Liquid reconciliation: Global perspectives, Glocal realities” bit će održana od 4. do 6. aprila u Sarajevu pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Fokus konferencije je usmjeren na vezu između zaštite ljudskih prava i perspektive pomirenja u podijeljenim društvima.
 
– Uvjeti pod kojima su pomirenje i odbrana ljudskih prava tretirani zavisi od različitih aspekata u skladu s historijskim događajima i pojedinačnim tragedijama koje su se zadesile u svakoj državi/regiji. S tim u vezi primjenit će se komparativni pristup u svakom predloženom panelu konferencije – saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
 
Ključni koncepti konferencije su sjećanje, pravda, kao i uloga komisija za pomirenje i istinu, suočavanje s prošlošću, suosjećanje, opraštanje.
 
Konferencija se održava u okviru Globalnog kampusa master programa i diploma u ljudskim pravima i demokratizaciji, koju koordinira Evropski međuuniverzitetski centar za ljudska prava i demokratizaciju.
 
Organizatori su Univerizitet u Sarajevu posredstvom Centra za interdisciplinarne studije i Univerzitet u Bolonji kroz Institut za centralnoevropsku i balkansku Evropu i njihovu zajedničku aktivnost „Evropski regionalni master program o demokratiji i ljudskim pravima u jugoistočnoj Evropi (ERMA)“.

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.