konferencija

Prva konferencija za razvoj softverske industrije u BiH 25. aprila u Sarajevu

Prva konferencija za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini bit će održana 25. aprila u Sarajevu radi predstavljanja potencijala kojim raspolaže domaća softverska industrija, a u organizaciji Ministarstva komunikacija i prometa BiH, u saradnji s BIT Alijansom.

Učesnici i gosti konferencije bit će predstavnici softverske industrije u BiH, institucija vlasti u BiH sa svih nivoa, predstavnici međunarodnih institucija i organizacija u BiH, obrazovnih institucija, te nevladinog sektora.

Organizatori navode da je zahvaljujući kontinuiranom razvoju tog sektora u BiH posljednjih godina stvorena prilika za ovako malu zemlju da izađe na globalno tržište, ali, zbog neusvajanja državnih mjera podrške razvoja softverske industrije, pred tu granu privrede postavljen je zid koji usporava njen napredak.

Ističu da su neuređena zakonska regulativa, neprilagođen obrazovni sistem, nedovoljno educiranje mladih o potencijalu softverske industrije, samo neki od problema koji sprječavaju BiH da stane rame uz rame s globalnim ekonomskim gigantima.

Predsjednik Upravnog odbora BIT Alijanse Haris Memić izjavio je da zajedničkim djelovanjem rade na kreiranju okruženja u kojem će biti prepoznat potencijal softverske industrije i educirani kvalitetni kadrovi.

– Međutim, neophodno je zagovarati usvajanje ciljane i operativne Strategije razvoja softverske industrije na državnom nivou. Strategija bi uključivala precizne mjere i vidljiv angažman nadležnih institucija, te dala poticaj svim nivoima vlasti da u skladu sa svojim nadležnostima razviju vlastite strategije promocije softverske industrije – rekao je Memić, prenosi Fena.

 

 

Izvor: oslobodjenje.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.