knjiga

10 vrlo korisnih knjiga o filmu

U suštini, ukoliko želite uspješno snimati filmove, džaba vam sve visoko obrazovanje (ovdje se preferira nisko), džaba knjige i doktorati – iskustvo se računa.

Računa se i iskustvo drugih, onih od kojih vas dijele okeani ili životi. Tada su i knjige od koristi, kao priručnici, spomenari, podsjetnici, inspiracije.

Dajemo vam kratki, sažeti pregled najboljih i najkorisnijih knjiga o filmu.

In the Blink of An Eye – Walter Murch

Volter Marč (Walter Murch) je čovjek koji je izašao na kraj sa materijalom koji je Kopola vratio kući nakon pakla od snimanja zvanog “Apokalipsa danas”(“Apocalypse Now”), a to je već dovoljan poduhvat. On je od mjeseci snimanja, promjena scenarija i kilometara filmske trake uspio napraviti film koji danas znamo.

U knjizi ćete naći i Marčova iskustva sa snimanja kultnih filmova, a i njegovu teoriju montaže, koja je više nego zanimljiva – Marč montažu tumači fenomenom treptanja i vizuelne pažnje. Osim montažerima, kojima će knjiga naročito biti važna, svim filmadžijama se preporučuje.

Farber on Film – The Complete Film Writings of Manny Farber

Jedan od najboljih filmskih kritičara uopšte, Mani Farber (Manny Farber) je hiperelokventna i neobično pronicljiva osoba, koja će vam ponuditi razmišanje o filmu kakvo nećete drugdje sresti.

Napomena: Farber je izmislio pojam “underground film”, tačnije koncept nekomercijalnog filma.

The Age of Movies – Selected Writings of Pauline Kael

Najčuveniji i nauticajniji filmski kritičar svog vremena, žena koja je sahranjivala i uzdizala u nebesa filmove, završavala ili započinjala im karijeru svojim pisanjem, kritički pionir francuskog Novog talasa u SAD i prije svega nevjerovatan pisac, Polin Kejel (Pauline Kael) je neko ko bi imao značajnu literarnu karijeru o čemu god da je pisala. Njene kritike čitajte kao djela esejističke literature, jer teško da ćete se uvijek složiti sa njenim tvrdoglavim i borbeno-strastvenim stavovima.

Hollywood: From Vietnam to Reagan… and Beyond – Robin Wood

Znajte da je Vud (Robin Wood) teoretičar, ali “najljepši”. Imajući na umu da je film bombardovan konceptualizacijom, teoretisanjem, silovanjem i guranjem u svakojake teorijske okvire i univerzitetske trendove, teško je naći poštenog teoretičara filma – nekoga ko može biti intelektualan, uvijek uzimajući u obzir plebejski karakter filma ne kao njegovu manu, već kao njegovu dušu, a Vud je upravo to. On je u stanju razmatrati feminizam, kapitalizam, žonglirati terminima i konceptima, a da i dalje bude na tragu samog filma, umjesto na tragu univerzalnog koncepta koga možete prilijepiti uz biciklizam koliko uz film.

When the Shooting Stops… the Cutting Begins

Opet suštinska knjiga za montažere, ali i za svakog ko mora shvatiti kako nastaje film. Ovdje ćete vidjeti koliko montaža čini film, i to kroz memoare Ralfa Rozenbluma (Ralph Rosenblum) o procesu nastanka Vudi Alenovog (Woody Alen) filma “Eni Hol” (“Annie Hall”).

Holivudski rukopis – Nebojša Pajkić

U konceptu ove knjige, Pajkić je punikrvi nasljednik Menija Farbera i njegove zamisli “termitske umjetnosti”, u njenom holivduskom ruhu. Privililegija je što imamo ovakvu knjigu na srpskom jeziku, jer kada govorimo o filmskoj literaturi (kao što vidite) ,uglavnom je riječ o stranim autorima – većinom Amerima.

Nabijeno idejama, gusto i stilski neoprostivo, Pajkić nam daje svoju “Anatomiju kritike” prvog Holivuda i nema, na bilo kom jeziku, bolje knjige o ovoj temi. Uz Šacovu knjigu “Genijalnost sistema” i Tomsonovu “Potpunu jednačinu”, ova knjiga čini dovoljnu biblioteku za razumijevanje Holivuda.

Final Cut – Steven Bach

Majl Ćimino (Michael Cimino) je preminuo prošle godine. Čovjek koji je bio jedan od predvodnika Novog Holivuda i koji nam je ostavio filmove “Lovac na jelene”, “Kalibar 20 za specijalistu”, ostaće upamćen po fijasku filma “Kapija raja”. Kako bi ušli duboko u folklor i muku Holivuda, a i folklor i muku jedne ličnosti, kako bi vidjeli grotlo pakla koje se može otvoriti oko produkcije jednog filma, kako bi vidjeli kako to grotlo može progutati jednog čovjeka, jedan film i okončati čitavu eru filmske istorije, pročitajte ovu knjigu.

Easy Riders Raging Bulls – Peter Biskind

Uzmite sve meomoare Holivuda, glumaca, reditelja, producenata, pa do ljudi koji razvlače kablove po setovima i nećete ni tada dobiti živost, ludost i (i)realizam Biskindove knjige.

Ovdje su sve angedote o velikim igračima Novog Holivuda: Kopoli, Spilbergu, Ešbiju, Bognanoviču, Skorseziju, Nikolsonu, Evansu, Tauniju, Bitiju… Najzabavnije i najznačajnije štivo za razumijevanje generacije “filmskih derišta”.

Hitchcock/Truffaut

Nedavno je izašao dokumentarac o ovoj knjizi i njenom značaju za istoriju filma. U dokumentarcu možete vidjeti gotovo sve značajne reditelje danas kako govore o uticaju koji je ova knjiga izvršila na njih.

Knjiga je rezultat osmodnevnog razgovora, koji se desio 1962. godine, u kancelarijama studija Univerzal u Holivudu, između mladog francuskog reditelja Fransoa Trifoa (François Truffaut) i velikog Alfreda Hičkoka (Alfred Hitchcock). Trifo je u razgovoru sa velikanom pretresao sve njegove filmove, kako teorijski, tako praktično, po prvi put otvarajući svijetu potpuni metod jednog reditelja.

Iako je možda dovoljno znati da je knjiga “Hičkok/Trifo” bila putokaz današnjim velikanima filma, znajte da je ovo jedna od prvih ozbiljnih filmskih studija djela pojedinačnog reditelja, koja je u knjiškoj formi rodila uopšte pojavu teorije (ili politike) autora i na velika vrata je predstavila svijetu.

The Whole Equation – David Thomson

Na kraju, Dejvid Tomson (David Thomson). Da ne pišemo previše, jer nije ni vrijeme ni mjesto (treba biti sažet): ovo je jedina knjiga koja se bavi fenomenom filma uzimajući u obzir sve njegove strane (čitavu jednačinu), ne izostavljajući ni producente, ni novac, ni politiku, ni zanat, ni umjetnost, ni reditelje, ni glumce, ni snimatelje, ni kulturu, ni istoriju… Rezultat je rijetko pitka studija koja ne pada u zamke ni teorije autora, ni akademske trendove bilo kakve vrste, ni istorijske smaračine, ni anegdotalne frivolnosti, ni kritičke pretencioznosti, ni stava po svaku cijenu… Nema joj slične, niti slično bogate knjige o filmu.

Prije svega ćete uživati u Tomsonovom stilu, pa u Tomsonovom bezgraničnom znanju, pa u Tomsonovom humoru, pa u Tomsonovog ljubavi za film, pa u Tomsonovom humoru (opet) i teško ćete je (ako vam je imalo stalo do filma i ako bi vam išta značile iznad nabrojane knjige) ispuštati iz ruku.

 

Izvor: bosonoga.com

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.