pisci i knjige

Najdraže knjige vaših omiljenih pisaca

Malo šta znači više za nastavak čitalačkog života od onog trenutka kad naiđete na podatak o djelima koje je pisac kojeg obožavate obožavao čitati. Onda znate da ste na pravom tragu i da ćete steći i veću ljubav prema već živoj ljubavi prema autoru u pitanju, a i da ćete steći ljubavi nove.

Bez obzira da li vjerujete da sve knjige svijeta čine jednu veliku knjigu ili jednu veliku priču, u takvim pustolovinama otkrivate da ste dio zajednice, ili porodice, riječi, porodice imena i stranica, koja vam često postane stvarnija od sopstvene, žive, biološke, porodice – šta i kako to znači, za sada nije bitno. Mi smo vam odlučili ponuditi sitni dodatak knjiškoj pustolovini sa ovom listom omiljenih pisaca vaših omiljenih pisaca.

Henri Miler

Miler je napisao čitavu knjigu o svojim omiljenim knjigama. “Knjige mog života”sadrži dodatak naslovljen “100 knjiga koje su najviše uticale na mene”, a u kojem su nabrojani “Orkanski visovi”, “Avanture Haklberi Fina”, “Jadnici”, “Vlati trave” i mnogi drugi. Potražite Milerovu knjigu, koja je prevedena i kod nas.

Džordž Martin

Ne iznenađuje da autor serijala “Igre prijestola” svake godine ponovo čita Tolkinovog “Gospodara prstenova“. Nedavno je našao inspiraciju u novijem djelu, koje je preporučio svojim čitaocima. “Još dugo ću se sjećati ‘Stanice Jedanaest’“, rekao je o djelu autorke Emili Džon Mandel (Emily St. John  Mandel) o grupi glumaca u postapokaliptičnom društvu. Martin je dodao da je riječ o “romanu duboke melanholije, prelijepo napisanom, čudesno elegičnom… kojeg ću dugo pamtiti i kojem ću se sigurno vraćati”.

Džoan Didion

Didion je navela roman “Pobjeda”, Džozefa Konrada, kao “omiljenu knjigu na svijetu… Nisam počela pisati roman, a da prvo nisam ponovo pročitala ‘Pobjedu’. Otvara same mogućnosti romana i čini ga vrijednim truda”.

Ernest Hemingvej

“Nema prijatelja odanog kao knjiga”, rekao je jednom prilikom Ernest Hemingvej, a u jednom članku za Esquier časopis, naveo je listu tih prijatelja koje bi “radije ponovo čitao po prvi put, nego da imam siguran prihod od milion dolara godišnje”. Ti prijatelji su:

 • “Ana Karenjina”, Lav Tolstoj
 • “Budenbrokovi”, Tomas Man
 • “Braća Karamazovi”, Fjodor M. Dostojevski
 • “Orkanski visovi”, Emili Bronte
 • “Pozdrav i zbogom”, Džordž Mur
 • “Madam Bovari”, Gistav Flober
 • “Rat i mir”, Lav Tolstoj
 • “Plavi hotel”, Stiven Krejn
 • “Otvoreni čamac”, Stiven Krejn
 • “O ljudskom ropstvu”, Samerset Mom
 • Antologija poezije “The Oxford Book of English Verse”
 • “Ogromna soba”, Edvard Estlin Kamings
 • “Daleko i davno”, Vilijem Henri Hadson
 • “Amerikanac”, Henri Džejms
 • “Dablinci”, Džejms Džojs
 • “Crno i crveno”, Stendal

Mark Tven

Tven je 1887. godine odgovorio na pismo velečasnog Čarlsa Krejna, pastora u američkoj državi Mejn, koji ga je zamolio da preporuči nekoliko knjiga prikladnih za dječake i djevojčice, kao i neke od svojih omiljenih knjiga. Među omiljenima Tven je naveo “Francuska revolucija” Tomasa Karlajla, “Kralj Artur” Tomasa Malorija i “Hiljadu i jedna noć”.

Vladimir Nabokov

Džojsov “Uliks”, Kafkin “Preobražaj“, “Peterburg” Andreja Belog i “prva polovina Prustove bajke “U potrazi za izgubljenim vremenom”“, to su knjige koje je psiac “Lolite” naveo kao najznačajnije za njega.

Dž.K. Rouling

Autorka serijala Hari Poter izabrala je klasik Džej Ostin “Ema” za svoju omiljenu knjigu. Virdžinija Vulf je rekla za Džejn Ostin da je “veliki pisac kojeg je nevjerovatno teško uhvatiti u djelu veličanstvenosti”, “što je fantastičan opis nje” dodala je Rouling. “Uvučeni ste u priču i kad se izvučete iz nje svjesni ste da ste vidjeli nešto veličanstveno na djelu, ali ne možete vidjeti pirotehniku svega toga, jer nema razmetanja”.

Kao dijete, Roulingova je obožavala knjigu “Priča o tragačima blaga” autorke Idit Nesbit, koju je nazvala dječijim piscem u kojem se najviše prepoznaje.

Samjuel Beket

Beket je prije svega bio povučen čovjek. Čak i kada je 1969. godine nagrađen Nobelovom nagradom za kniževnost, javnost nije mnogo saznala o njegovom privatnom životu, a ni o njegovim čitalačkim navikama. Tek 2011. godine, kada su objavljenja njegova pisma, mogli smo steći neki uvid u to šta je Beket čitao i šta je volio. Pisao je u pismima o mnogim knjigama. Opisao je Žil Vernov “Put oko svijeta za 80 dana” kao “živahno štivo”, o četvrtom čitanju Fontenove “Efi Brist”da je doživio “iste stare suze, na istim starim mjestima” i da je Selindžerovog “Lovca u žitu” zavolio “kao malo šta u posljednje vrijeme”.

Džejn Ostin

Autorka klasika “Ponos i predrasude” i “Ema”, bila je starstvena ljubiteljka romana, poezije i pozorišta. “Misterije Udolfa” Ane Redklif, “Sir Čarls Grandison” Samjuela Ričardsona (omiljena joj knjiga) i “Olimpa i Teofil” Madam de Ženlis, su joj bile među najdražim knjigama.

 

Izvor: bosonoga.com

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.