klima

Klimatske promjene promijenile smjer rijeke u Kanadi

Klimatske promjene su prvi put u modernoj historiji prouzrokovale toliko povlačenje glečera da je rijeka na teritoriju Yukona, na sjeveru Kanade promijenila tok, prenose tamošnji mediji.

Džinovski glečer Kaskawulsh je promijenio smjer i taj fenomen naučnici nazivaju “riječnom piraterijom”, kada vodotok jednog drenažnog sistema prodre u drenažno područje drugog sistema i preuzme dio njegovog toka.

To se obično dešavalo kao posljedica klizišta, rušenjem brane, ali ne i povlačenjem glečera. Voda se prestala ulijevati u rijeku Slims te u Bering more na Arktiku i sada teče prema rijeci Alsek te završava u Pacifiku.

“Ovo je prvi slučaj da se riječna piraterija dogodila ispred naših očiju i to zbog savremenih klimatskih promjena”, kazao je Dan Shugar, geograf na Univerzitetu Washington u Tacomi, prenose kanadski mediji.

Raniji slučajevi riječne piraterije događali su se prije više hiljada godina, kazao je Shugar za CBC. Dodao je da je rijeka Slims 2013. godine kada su naučnici posljednji put posjetili glečer bila brza, hladan i duboka, ali kad su se vratili prošle godine, rijeka je bila znatno plića i poput jezera.

“Bili smo iznenađeni kada smo vidjeli da bukvalno u rijeci nije bilo vode”, kazao je Shugar.

Naučnici tvrde da su šanse jedan prema 200 da je pojavu nije prouzrokovala globalno zagrijavanje.

“Klimatske promjene se dešavaju i utiču na nas. Klimatske promjene mogu donijeti takve promjene o kojima čak i ne razmišljamo”, dodao je Shugar.

Glečer Kaskawulsh se prostire na 25.000 kvadratnih metara.

Izvor: fokus.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.