film

Nogomet i huliganizam, izbor filmova

Kažu da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu. Također kažu da se nogomet igra zbog navijača. No, među tim navijačima postoji određena ekstremno-agresivna skupina ljudi koja ne dijeli iste poglede kao ostali.

Ta skupina je prisutna u svim navijačkim grupama diljem svijeta i ona nije tu radi kluba, nego je klub tu radi nje. Donosimo pet filmova posvećenih ovoj specifičnoj supkulturi – nogometnim hulagnima!

“Okolofutbola” (“Kicking off”) je noviji (2013. godina) ruski film o tamnoj strani nogometa – nogometnim huliganima. Ovaj film je vjerovatno najbolje obradio temu ove specifične (navijačke) subkulture, no samo na primjeru Rusije. Savršeno je prikazano stanje na ruskoj navijačkoj sceni, u kojoj dominiraju organizirane navijačke tučnjave (10 na 10, 20 na 20, 30 na 30 …) na livadama, kolodvorima, trgovima, podzemnim željeznicama, sa određenom dozom fair-playa i pravila.

Radnja prati skupinu navijača-huligana nogometnog kluba Spartak iz Moskve i njihove brojne dogovorene tučnjave sa protivničkim navijačima. Solidan scenarij, dobra upotreba novije tehnologije i rad kamere, kadrovi i scene tučnjava (posebice u metrou) su glavni plus ovog filma i zorno prikazuju kako to izgleda u ruskoj stvarnosti. Paralelno sa tučnjavama prikazuju se i navijači kao pojedinci koji se u svakodnevnom životu susreću (osim problema sa zakonom) i sa poslovnim i ljubavnim problemima koje uzrokuje njihov način života.

Green Street Hooligans”  je vjerovatno najpoznatiji film o navijačkom svijetu. Među navijačima diljem svijeta ima kultni status, a zahvaljujući Ilajdžii Vudu(Elijah Wood), koji igra glavnu ulogu, stekao je popularnost i u nešto širim razmjerima.

Film prikazuje nogometni huliganizam u Velikoj Britaniji, konkretno kroz primjer navijača nogometnog kluba Vest Hem (West Ham). Vođu Vest Hemovih huligana glumi odlični Čarli Hanam (Charlie Hunnum), kojemu je ovo vjerovatno uloga karijere, a dio njihove grupe postepeno (kroz dokazivanja) postaje i američki student kojeg glumi Vud. Upravo lik američkog studenta koji upada u englesku huligansku grupu predstavlja najveći minus scenarija, jer je takvo što vrlo teško moguće (s obzirom na američku ne/bliskost s tim pojmovima, a kamo li stvarnim situacijama).

Scene tučnjava i tadašnjeg načina života (englesko tmurno vrijeme, pabovska okupljanja) u Velikoj Britaniji su sasvim solidno prikazane, a rečenica „Stand your ground and fight“ je glavni moto filma i još i danas se primjenjuje na navijačkim tribinama diljem svijeta u obliku pjesama, poruka i koreografija.

“The Football Factory” je britanski film iz 2004. godine, čija je glavna tema, pogađate, nogometni huliganizam u Velikoj Britaniji.  Nastao je na temlju istoimenog romana, što dovoljno govori o tome koliki su strah i utjecaj nogometni huligani izazivali u cjelokupnom britanskom društvu. U produkciju filma bila je uključena i tvrtka Rockstar Games (poznata po brojnim igricama).

Radnja se vrti oko skupine Čelzijevih (Chelsea) huligana koji su bili strah i trepet u čitavoj Europi, a glavnu ulogu (dosta dobro) tumači Deni Dajer (Danny Dyer). Film se može smatrati prototipom ili pretečom “Green Street Hooligans”, a sam glavni glumac je bio toliko fasciniran temom huliganizma da je kasnije snimio seriju dokumentaraca posvećenu najopasnijim navijačkim skupinama na svijetu (serijal je nosio isti naziv kao i knjiga i film).

Rečenica “What else you're gonna do on Saturday?” je zaštitni znak filma, ali i svojevrsno opravdanje, te čest motiv na majicama današnjih navijača.

Nešto noviji (2009. godina), ali kvalitetom lošiji od prethodnog je “The Firm”. To je još jedan britanski film u kojem se radnja vrti oko Vest Hemovih huligana.

Točnije, film nam prikazuje neutralnog mladića koji se divi lokalnim huliganima i želi postati dio njih, što na kraju i uspjeva kroz brojna dokazivanja. Dosta pažnje je posvećeno i navijačkoj modi, takozvanom kežual (casual) stilu, koji uključuje robu skupih brendova (Adidas, Fila, Tom Tailor…), a sve radi što bolje kamuflaže na stadionu među običnim fanovima i navijačima.

Inače, kritičari su puno bolje prihvatili film nego sama publika.

“I.D.” je britanski film iz 1995. godine, realiziran od strane BBC-ja. Kao i četiri prethodno navedena filma, ovaj se također bavi nogometnim huliganizmom, ali iz nešto drugačije perspektive. Mjesto radnje je London, a glavni likovi su policajci infiltrirani u (fiktivnu) lokalnu  navijačku skupinu.

Vjeruje se da je film posvećen navijačima Milvola (Milwall) koji su bili jedni od najopasnijih grupa u Europi. Kako radnja odmiče, tako se policajci sve više poistovjećuju s navijačima, da bi na kraju neki postali i jedni od njih. Film je dosta dobro primljen kod publike.ž

Izvor: bosonoga.com

 

 

 

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.