dokumentarni film

Dokumentarni film ‘Zukva’ o koncertnoj turneji benda Divanhana na Al Jazeeri Balkans

U februaru 2016. godine bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana započeo je koncertnu turneju Zukva, nazvanu po istoimenom trećem diskografskom ostvarenju

Dokumentarni film „Zukva“ o koncertnoj turneji benda Divanhana premijerno 21. maja na Al Jazeeri Balkans.

Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, autohtone vrste kisele jabuke, kao svojevrsnog simbola historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, krenuli su na putovanje zemljama Balkana i Evrope. Ispunjeni sevdahom na svom krivudavom putu susretali su ozarena lica različitih tradicija i kultura, te kalemili na svoj muzički izražaj njihovu bisernu unikatnost. 

Zajedno sa producentskim timom Al Jazeere Balkans, strpljivo su zabilježili priče sa istraživačima tradicije, ljudima iz struke, kako na sceni tako i iza kulisa.

Priče, koje odzvanjaju u ehu njihovih koncerata sa naizgled sasvim običnim ljudima, koje na koncu ispisaše u etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje imena „Zukva“.

Koncertna turneja Zukva nesumnjivo predstavlja kulturološki i socijalni presjek našeg društva i stanja u našoj domovini, te širom regiona i Evrope. Kroz naš film smo željeli jasno prikazati priče sa terena, nebrigu o kulturi i cijelom sistemu funkcioniranja iste. Pokazali smo gdje sevdah pripada, kako kod nas tako i van naših granica. Na koncu, film bi trebao biti jedna jasna poruka mladim ljudima da u današnje vrijeme, koje ne obećava, moraju podignuti glavu i biti bolji sebi i drugima. Našim skromnim primjerom želimo poslati poruku da postoji uvijek način za napretkom, da životnu egzistenciju možemo realizovati kroz umjetnost – muziku i da već danas postanemo drugačiji, kako bi sutra bili cjenjeni. Širimo sevdah i gradimo bolju budućnost za sve nas.“ izjavili su iz benda Divanhana.

Kino premijera pomenutog filma u Bosni i Hercegovini najavljena je za utorak 9. maja u 20 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu, dok će se dalje nastaviti premijerom 11. maja u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici, te u Beogradu, art bioskopu Kolarac 16. maja u 20:30 sati.

Ovo će ujedno predstavljati prvu regionalnu promociju jednog dokumentarnog filmskog ostvarenja u produkciji Al Jazeere Balkans.

Tv premijera filma najavljena je za 21. maj u 21 sat.

Izvor: depo.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.