sajam

Otvoren Drugi sajam visokog obrazovanja u Tuzli

U organizaciji Tuzlanskog sajma u Hotelu Tuzla otvoren je "Sajam visokog obrazovanja 2017" koji je smješten u tri izlagačka paviljona.

Na sajmu se predstavio veliki broj javnih i privatnih univerziteta i visokih škola sa studijskim odsjecima i usmjerenja iz cijele Bosne i Hercegovine.

"Cilj ovog sajma je povezivanje dviju interesnih skupina. S jedne strane je promocija visokoškolskih ustnova, univerziteta, fakulteta u BiH i regionu, a s druge armije mladih ljudi koji traže odgovor šta i kako studirati. Na sajmu učestvuje 27 visokoškolskih ustanova, fakulteta i univerziteta što predstavlja veći broj učesnika u odnosu na sajam koji je održan prošle godine", izjavio je direktor Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović.

Pored izlagačkog dijela centralni programski sadržaj sajma je Okrugli stol pod nazivom "Visoko obrazovanje i zapošljavanja", koji je okupio eminentne stručnjake iz organizacija i institucija koje su direktno vezane za visokoobrazovanje u BiH.

Pozdravni govor su održali dr. Zumreta Kušljugić, rektorica Univerziteta u Tuzli i ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona mr. Zlatan Muratović.

Temu "Od Univerziteta do zaposlenja" je predstavila prof.dr. Nusreta Đonlagić, redovni profesor, a prof. Dr. Jasmina Okičić je izlagala na temu "Uloga standarda kvalifikacija i standarda zanimanja u razvoju studijskih programa".

Pored toga održana je i Prezentacija projekta Qualificationns Framework as Platform for develpoment of learning outcomes basel curriculum koju je prezentovala prof.dr. Alma Dizdarević.

Cilj ovog skupa, koji se organizira u okviru projekta "Jačanje kapaciteta za osiguranje kvalitetra studijskih programa na javnim univerzitetima u FBiH" finansiranog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, je da predstavnici akademske zajednice, nadležnih ministarstava, poslodavaca i drugih relevantnih institucija tematiziraju vezu visokog obrazovanja i ekonomskog razvoja i zapošljavanja, te formuliraju konkretne zaključke u Tuzlanskom kantonu koji mogu doprinijeti razvoju visokog obrazovanja i ispunjenju njegove misije koja se ogleda u doprinosu ukupnom društveno-ekonomskom razvoju ove regije dugoročno.

Izvor: oslobodjenje.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.