muzika

Kendrick Lamar semplirao jugoslavenske jazz rockere

Nije strana činjenica da mnogi izvođači pronalaze inspiraciju u nekim drugim pjesmama ostalih muzičara.

Neki plagiraju, neki od njih pak traže dozvole za razno razne sampleove, ili pak baziraju svoje refrene na tuđim pjesmama. Kada to rade domaći glazbenici nije toliki 'boom' od vijesti, međutim kada to naprave svjetski poznate zvijezde, onda je to zaista velika stvar.

Kao primjer možemo uzeti pjesmu "Pitbull Terrier" južnoafričke atrakcije Die Antwoord koji su dakako uz dozvolu refren bazirali na pjesmi "Pit Bull" iz filma "Crna mačka, beli mačor" srpskog redatelja Emira Kusturice, koja se nalazi na soundtracku "Black Cat, White Cat". Originalno se nalazi na albumu "Unza Unza Time" The No Smoking Orchestra objavljenog 2000. godine (prvi zajednički album Zabranjenog pušenja i Emira Kusturice).

No trenutno najaktualnija priča oko ove teme je pjesma "Duckworth" s netom objavljenog albuma "Damn" megapopularnog repera Kendricka Lamara, u sklopu koje je semplirana numera "Ostavi trag" nekadašnjeg jugoslavenskog jazz rock benda September, osnovanog davne 1975. u Ljubljani.

Ipak, da sve bude dodatno vrijedno spomena je i činjenica da se prilikom ovog 'hommagea' 9th Wonder, odnosno producent novog Kedrickovog albuma, zahvalio orguljašu Tihomiru Popu Asanoviću, članu spomenute grupe September, a između ostalog poznatom članu zagrebačkog rock sastava Time.

Naime, producent 97 Wonder je za portal blackouthiphop izjavio: "Molim vas recite gospodinu Tihomiru Popu Asanoviću da mu se zahvaljujem na bezvremenskoj glazbi te da se nadam kako ću se jednoga dana moći fotografirati s njim".

Izvor: muzika.hr

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.