festival

Festival bh. drame i autorskog teatra

Festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra, njegovo 16. izdanje, bit će održano od 5. do 14. maja u Sarajevu i Zenici, a u takmičarskom programu bit će izvedeno osam predstava u produkciji pozorišnih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Ovogodišnji Festival bit će održan pod sloganom "Sjeme vremena: strah i/ili nada", a njegov selektor Nedžad Fejzić je odabrao predstave "Za šta biste dali svoj život?", "Mrtve ribe plivaju na leđima", "Otkrivanje žene", "Bunar", "Mirna Bosna", "Moja Fabrika", "Berlinski zid", "Moje dete" i "Sve se nekako preživi, osim smrti".
 
– Festival pokazuje svoju punu funkciju i značenje unutar bh. pozorišnog i regionalnog sistema, zato što je jedna od ključnih namjera festivala afirmisanje domaćeg dramskog pisca. Ove godine imamo čak šest praizvedbi domaćeg dramskog autora na bh. i drugim scenama što očigledo pokazuje da Festival ima svoju funkciju – kazao je selektor Nedžad Fejzić. 
 
Za učešće na festivalu kunkuriralo je 17 različitih projekata, a osam predstava je zaslužilo da se nađe u izboru, jer su predstave pravljene u maniru klasične dramaturgije, uz dvije koje imaju i predznak dokumentarističkog teatra.
 
U pratećem programu Festivala uvrštene su predstave pobjednice dvaju najznačajnijih i najstarijih bh. pozorišnih festivala, te će tako biti izvedena predstava "Naš razred" u režiji Dine Mustafića, pobjednica 35. pozorišnih/kazališnih igara BiH Jajce, i komad "Drang nach Westen" ("Prodor na Zapad) u režiji Lajle Kaikčije, koja je apsolutna pobjednica 33. regionalnih susreta pozorišta/kazališta Brčko 2016. godine.
 
U okviru pratećeg programa Festivala bit će organizirane i izložbe, predstavljanja knjiga, premijera filma "Moje pozorište – moja fabrika", te gala koncert u čast nagrađenih na 16. festivalu bh. dramskog i autorskog teatra "Zenica 2017".

Izvor: vijesti.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.