Producers on the Move

Producent Zoran Galić u Cannesu!

Institucija EFP (European Film Promotion) čiji je član Udruženje filmskih radnika BiH ponovo je odabralo 20 najperspektivnijih evropskih producenata za učešće u programu „Producers on the Move“, koji će se održati u sklopu marketa Cannes Film Festivala (17. – 28. maj).

  Ispred Bosne i Hercegovine Zorana Galića za ovaj program nominiralo je Udruženja filmskih radnika BiH i Galić će biti učesnik 18. izdanja ovog programa kao jedan od 20 najperspektivnijih evropskih mladih filmskih producenata. Tokom pet dana od 19. do 23. maja odabrani producenti učestvovat će u programu prezentiranja svojih filmskih projekata, imat će niz odabranih sastanaka, te će učestvovati na posebno kreiranim prezentacijama, uključujući i prezentaciju i razgovor sa predstavnicima koprodukcijskog fonda Eurimages.

Zoran Galić mladi je producent iz Banja Luke a član je Udruženja filmskih radnika BiH. Producirao je i koporducirao nekoliko igranih filmova među kojima su i 32. DECEMBAR, MOTEL NANA i SVI SJEVERNI GRADOVI koji je prošle godine premijerno prikazan na Locarno Film Festivalu.

Inače, kriteriji za učešće i odabir su visoki, a ključni zahtjev je da kandidati imaju iskustva u međunarodnoj koprodukciji i distribuciji. Konačni izbor pokazuje da kvalitet i poduzetništvo nisu ograničeni samo na producente iz većih evropskih zemalja, nego se nalaze i u zemljama kao što su Latvija, Island, ili kako se pokazalo prethodnih godina i manjim zemljama kao što su Mađarska i Bosna i Hercegovina. 
 

Ovo je drugi put za Bosnu i Hercegovinu da ima predstavnika u „Producers on the Move“ programu, a Udruženje filmskih radnika postao je član EFP-a tačno prije 2 godine i vrlo brzo se uključio u rad ove važne evropske institucije.

 

Udruzenje filmskih radnika BiH / Association of Filmmakers in B&H
Branilaca Sarajeva 20 / II 
71000 Sarajevo
www.bhfilm.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.