animirani film

Kiyamet – kratki animirani film Ivana Ramadana (video)

Ivan Ramadan je sarajevski student arhitekture, rođen 1985. godine. Još od ranog djetinjstva dobivši prvi kompjuter i instalirajući program za 3D modeliranje Ivan ulazi u čarobni svijet animacija a dječija radoznalost ga je nagnala da počinje i sam praviti male testove i animacije. Vremenom, naučio je koristiti program, ali i ponešto još…Govoreći o svom životu ovaj mladi umjetnik voli reći: Usljed razloga poznatih samo višim bogovima, došao sam na ovaj svijet kao “geeky” dijete koje je manično uživalo u animiranim ostvarenjima sve od vremena dokle seže njegovo sjećanje.

Diječak Ivan rastao je u ratom razorenoj Bosni i upijao magična svojstva animacije sve dok nije bio spreman i sam zaploviti u vode animiranog filma i napraviti kratki film Tolerantia – prvi bosanski film urađen tehnikom 3D animacije. Ljudska civilizacija je ovaj film i dva filma koja su uslijedila toplo prihvatila, nagrađujući ih sa ukupno 14 nagrada i sa preko 70 prikazivanja na festivalima diljem svijeta. – šaljivo ističe Ramadan i dodaje kako ključ njegovog uspjeha leži u mudrosti: niko me nije tjerao da to radim pa sam to jako zavolio.

Da, Ivan je danas višestruko nagrađivani autor animiranih filmova. Do sada je snimio tri kratka animirana filma – Tolerantia, Čudotvorno mlijeko i Kiyamet a trenutno radi na filmu Aždaja.

 

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.