dan evrope

Obilježavanje Dana Evrope u BiH – Raspored dešavanja

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EU info centar i ove godine obilježavaju Dan Evrope, 9. maj, mnogobrojnim informativnim, kulturnim i muzičkim događajima širom Bosne i Hercegovine.

Proslava Dan Evrope će započeti 8. maja, izložbom pod nazivom „Tolerancija“, koju će otvoriti šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark. Izložbu 24 plakata najpoznatijih grafičkih dizajnera iz cijelog svijeta predstavit će poznati ilustrator i strip autor bh. porijekla Mirko Ilić.

Istog dana u prostorijama EU info centra, Mirko Ilić će održati i multimedijalno predavanje pod nazivom „Simboli mržnje“, u kojem će govoriti o ‘anti-toleranciji’ izraženoj kroz neofašističku ikonografiju u javnim prostorima širom regiona.

Svečani prijem i koncert Sarajevske filharmonije povodom Dana Evrope, 9. maja bit će upriličeni u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Povodom 30 godina postojanja programa Erasmus+, programa razmjene Evropske unije iz oblasti obrazovanja, studenti Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i učesnici Erasmus+ programa će zajedno sa Nj.E. Nikolom Minasijem, ambasadorom Republike Italije u BiH 10. maja u novoj biblioteci ovog Fakulteta razgovarati o dostignućima i važnosti ovog programa.

Isti dan, u prostorijama EU info centra, Nj.E. ambasador Lars-Gunnar Wigemark i Nj.E. Georgios Iliopoulos, ambasador Republike Grčke, otvorit će izložbu fotografija pod nazivom „Putovanje Evropom“ renomirane grčke fotografkinje Dionysie Alexiadi.

Na platou ispred BBI centra u Sarajevu 11. maja, koncert će održati grupa Zoster, na trgu Krajine u Banja Luci 12. maja posjetioce će zabavljati grupa Elemental, dok će 16. maja u mostarskom OKC Abrašević nastupiti grupa Pips, chips & video clips.

U banjalučkom paviljonu Staklenac, 12. maja posjetioci će imati priliku prisustvovati književnom popodnevu sa istaknutim bh. piscima, Tanjom Stupar-Trifunović i Farukom Šehićem, dobitnicima Evropske nagrade za književnost. Na književnom popodnevu će učestvovati ambasador Wigemark, dok će zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno prisustvovati događaju u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, 16. maja, gdje će članovi Rok škole Mostar i dječijeg hora „Srebrenica Superar“ prirediti muzičko popodne uz razgovor na temu uloge muzike i izgradnje mostova među ljudima.

U saradnji sa Kulturnim udruženjem Dante Alighieri, 18. maja u prostorijama EU info centra, biti će otvorena izložba posvećena radu istaknutog bh. pisca Predraga Metvejevića.

U sklopu manifestacije „Dani evropskog filma”, u periodu od 22. do 31. maja, u kinu Meeting Point, ljubitelji filma će svake večeri imati priliku uživati u projekcijama odabranih evropskih filmova.

Na temu „Medijsko izvještavanje o finansijskoj pomoći Evropske unije BiH“, u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije, u prostorijama EU info centra 23. maja će se održati brifing za predstavnike medija.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Evrope upotpunile su ambasade, kulturni centri država članica EU i Snage Evropske unije (EUFOR) brojnim dešavanjima, među kojima su:

okrugli stol na temu regionalne saradnje u oblasti umjetnosti u organizaciji Fondacije Luciano Benetton i uz podršku ambasade Republike Italije, koji će se 9. maja održati u sarajevskom BKC-u,

predavanje francuskog diplomate Anisa Nacroura na temu „Šta se dešava sa Arapskim proljećem?“, u organizaciji Francuskog instituta, koje će se 17. maja održati u EU info centru, i

prvi austrijski bal u Sarajevu, koji će se održati 20. maja u Vijećnici, u organizaciji ambasade Republike Austrije, Grada Sarajeva i Grada Beča.

Pozivamo sve medije da poprate događaje prema priloženom programu. Detaljni raspored svih događanja je u prilogu ispod.

Za dodatne informacije obratite se: Zora Stanić, službenik za informisanje i odnose s medijima i glasnogovornica Delegacije EU/EUSR-a, kontakt tel.: 061-103-076

Bilješke medijima

Dan Evrope (9. maja) slavi mir i jedinstvo u Evropi. Datum obilježava godišnjicu historijske „Schumanove deklaracije”. U govoru u Parizu 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, kojom bi se rat između evropskih naroda učinio nezamislivim. Njegova je vizija bila stvoriti evropsku instituciju koja bi objedinila i upravljala proizvodnjom uglja i čelika. Ugovor o formiranju takvog tijela potpisan je za manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se početkom onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

U 2017. godini Evropska unija obilježava važne jubileje; 60 godina od potpisivanja Rimskih sporazuma koji su postavili temelje današnje ujedinjene Evrope i 30 godina postojanja Erasmus+ programa za obrazovanje.

Raspored pregledajte na linku: http://euinfo.ba/obiljezavanje-dana-evrope-u-bih-raspored-desavanja/

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.