izložba

Paviljon BiH od petka na Venecijanskom bijenalu: Evo ko će nas predstavljati

Paviljon Bosne i Hercegovine na 57. Venecijanskom bijenalu bit će svečano otvoren u petak, 12. maja u 18 sati u Palati Malipiero u Veneciji.

Bosnu i Hercegovinu na ovoj prestižnoj internacionalnoj izložbi predstavljat će umjetnik Radenko Milak sa projektom "Univerzitet katastrofe" koji će biti realizovan u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom i gostujućim internacionalnim umjetnicima – navodi se u saopćenju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Organizator cijelog projekta je Muzej savremene umjetnosti RS-a koji ovogodišnjom organizacijom i produkcijom Paviljona BiH nastoji da pronađe model kontinuiranog učešća svoje zemlje, kako na bijenalu umjetnosti tako i na bijenalu arhitekture.

Ovu inicijativu podržao je Vijeće Ministara BiH i Vlada RS-a, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta i Grada Banja Luke.

– Banjalučki umjetnik Radenko Milak pripada novoj generaciji bosanskohercegovačkih umjetnika koja je postala zapažena u proteklih desetak godina na našim prostorima. Već dugo godina razvija svoju internacionalnu karijeru, dosta toga je uradio na afirmaciji svoje umjetnosti, što mu je i omogućilo da bude predstavnik svoje zemlje na Venecijanskom bijenalu – navodi se u saopćenju.

Projekat "Univerzitet katastrofe" u svojoj osnovnoj ideji ima razvojni element jedne šire platforme koja treba da se razvija i nakon Venecijanskog bijenala.

Njegov prijedlog da se u okvirute inicijalne ideje uspostavi saradnja sa internacionalnim kustoskim timom Christopher Yggdre, Fredrik Svensk, Sinziana Ravini, Ana van der Vliet u saradnji sa Hans Ulrich Obristom i razvije mreža participacije inostranih umjetnika, najprije kroz saradnju sa Romanom Uranjekom, a potom i sa internacionalnim umjetnicima Lamin Fofana, Sidsel Meineche-Hansen, Juan-Pedro Fabra Guemberena, Loulou Cherinet, Geraldine Juarez u saradnji sa Joel Danielsson i Nils Bech u saradnji sa Ida Ekblad, koji u osnovi svoje umjetnosti imaju istu ideju, omogućio je i jednu od osnovnih novina ovogodišnje prezentacije nacionalnog paviljona – internacionalnu saradnju, inovativnu ne samo kada je region u pitanju već i daleko šire.

– Ideja Radenka Milaka je da stvori umjetničku koncepciju od različitih vrsta radova crteža, akvarela, slika, animiranog filma, gdje je svaki medij povezan sa katastrofom i dokumentacijom o istoj – piše u saopćenju.

U svijetu punom konflikta i protesta, u kome je humanizam ozbiljno ugrožen, "Univerzitet katastrofe" želi da kaže da umjetnost predstavlja najdragocjeniji dio ljudskog bića. To je idealno mjesto za refleksiju, individulni izraz, slobodu i fundamentalna pitanja.

Umjetnost je omiljeno mjesto za snove i utopije, odnose sa drugim ljudskim bićima, sa prirodom i kosmosom, kao i sa duhovnom dimenzijom, koje treba njegovati van bilo kojih trendova i pojedinačnih interesa.

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.