Matematika

Bh. matematičari peti na matematičkoj olimpijadi u Makedoniji

Ne treba izostaviti ni to da je od ukupno 21 zemlje učesnice na ovom takmičenju, Bosna i Hercegovina zauzela visoko peto mjesto, te da je ovo najbolji rezultat u historiji naše zemlje

Prvi put u historiji održavanja Balkanske matematičke olimpijade koja je ove godine održana na Ohridu u Makedoniji, svih šest predstavnika Bosne i Hercegovine svoje učešće na ovom takmičenju je krunisalo medaljama.

Bosanskohercegovačkom timu srebro je osigurao Emin Mrkonja, učenik Međunarodne srednje škole u Sarajevu, dok su ostali takmičari iz našeg tima osvojili srebrene medalje: Amar Kurić, učenik Međunarodne srednje škole u Sarajevu, Adisa Bolić, učenica Sarajevo koledža, Tijana Babić, učenica Gimnazije u Banjoj Luci, Stefan Jurošević, učenik Gimnazije Milorad Vlačić u Vlasenici, i Aldin Adilović, učenik Sarajevo koledža.

– Balkanska matematička olimpijada za mene predstavlja posebno iskustvo tokom srednjoškolskog školovanja. Velika čast je na jednom ovakvom mjestu gdje se okupljaju mladi sa cijelog Balkana predstavljati svoju školu, grad i državu. Izrazito sam ponosan jer smo moje kolege i ja sačinjavali tim u kojem je svako od nas svoj nastup krunisao medaljom – ističe Aldin Adilović.

Ne treba izostaviti ni to da je od ukupno 21 zemlje učesnice na ovom takmičenju, Bosna i Hercegovina zauzela visoko peto mjesto, te da je ovo najbolji rezultat u historiji naše zemlje.

Prvo ekipno mjesto zauzeo je tim iz Bugarske, drugo mjesto Srbija, treće Rumunija i četvrto Grčka. No, naša zemlja je ovoga puta izborila bolji plasman od Turske, ali i gostujućih zemalja poput Velike Britanije i Italije.

Izvor: coolstyle.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.