Kinematografija

Počinje filmski festival u Cannesu

Projekcijom francuskog filma “Ismaelovi duhovi” režisera Arnauda Desplechina ove srijedu u Cannesu počinje jubilarni 70. filmski festival, najvažniji datum u svjetskoj filmskoj godini, na kojem će se 19 filmova takmičiti za prestižnu Zlatnu palmu. Glavna nagrada festivala prvi put će ove godine imati dijamante u znak obilježavanja jubileja manifestacije.

Još od svojih početaka poslije 2. svjetskom rata, Cannes se nametnuo kao najutjecajniji filmski festival na svijetu, festival s najvećim poslovnim marketom te najvećim kulturnim i ekonomskim utjecajem. Posljednjih desetljeća, ta je pozicija samo naglašenija, a razmak između Cannesa i eventualne konkurencije sve veća. Nije stoga rijetko mišljenje – koje je jednom izrekla poljska redateljica Agnieszka Holland – da je za film bolje igrati i u najzabačenijem programu Cannesa, nego u konkurenciji i jednog drugog festivala na svijetu.

Istodobno, Cannes je poznat kao relativno zatvoren festival koji opetovano poziva zatvoreni krug vlastitih režisera-miljenika, pod snažnim je utjecajem velikih koprodukcijskih i “world sales” ureda, a malim kinematografijama i novim autorima vrata obično otvara tek u pobočnim programima.

Ovogodišnje jubilarno izdanje Cannesa, barem na papiru, izgleda zbilja moćno. U natjecateljskoj je konkurenciji 19 naslova, od kojih pet američkih, četiri francuska, te po dva ruska, korejska i britanska filma. U konkurenciji nove filmove predstavlja niz svjetski slavnih filmaša, među kojima Michael Haneke, Andrej Zvjagincev, Todd Haynes, Sofia Coppola, Fatih Akin, te kolovođa grčkog “čudnog vala” Yorgos Lanthimos. Izvan konkurencije – pak – novim će se filmovima predstaviti doajeniRoman Polanski i Agnès Varda, a kao režiser će se u 79. godini prvi put predstaviti i slavna glumica i politička aktivistica Vanessa Redgrave.

Šansa za Michaela Hanekea

Dvostruki canneski pobjednik Michael Haneke u prilici je ove godine postati prvi režiser u povijesti koji će osvojiti tri Zlatne palme u Cannesu. Treću palmu mogao bi osvojiti filmom “Happy End” koji prati život mirne buržujske obitelji koja obitava nedaleko od divljeg izbjegličkog kampa (tzv.džungle) u Calaisu.

Sofia Coppola u Cannes stiže s filmom “Beguiled”, adaptacijom južnjačkog gothic romana i istoimenog filma Dona Siegela iz 1971. U filmu – čija se radnja zbiva za američkog građanskog rata – glume Colin Farrell, Kirsten Dunst i Nicole Kidman. Andrej Zvjagincev – režiser “Povratka” i “Levijatana” – predstavit će se u Cannesu novim filmom “Neljubav” koji prati ne-baš-mirni razvod buržujskih supružnika. Fatih Akin u Cannes stiže trilerom osvete “Aus dem Nichts” (Ni iz čega). Film je ambijentiran unutar hamburške turske zajednice, a zanimljivost je da će u Akinovom filmu holivudska glumica Diane Kruger – inače Njemica – prvi put glumiti u njemačkom filmu. “Izumitelj” grčkog “wierd wavea” Yorgos Lanthimos već je prethodnim filmom “Jastog” prešao na engleski jezik, a sada se predstavlja novim filmom “Ubojstvo posvećenog jelena”. Ambijentiran je u Cincinnati, a u njemu glume Colin Farell i Nicole Kidman. Među internacionalnim art-režiserima koji su se odlučili prešaltati na engleski jezik je i kultni Šveđanin Ruben Ostlund (“Turist”). On u Cannes stiže s filmom “Square” u kojem glume Elisabeth Moss i Dominic West, a mjesto radnje je muzej suvremene umjetnosti.

Domaća francuska ponuda ove se godine u Cannesu čini nešto manje obećavajućom nego inače. Pažnju ponajviše skreće biografski film o Rodinu režisera Jacquesa Doillona, a tu je i neumorni Francois Ozon koji samo sedam mjeseci nakon crno-bijele melodrama “Frantz” predstavlja novi film, erotski triler “Dvostruki ljubavnik”.

Među 19 filmova konkurencije nema debitanata, a za nagrade se natječu samo tri redateljice. Uz Sofiju Coppolu, tu su canneska pretplatnica, Japanka Naomi Kawase, te Škotica Lynne Ramsay koja se nakon dulje pauze vraća filmom “You Were Never Really Here”. Riječ je o trileru u kontekstu traffickinga ženama, a u filmu glume Joaquin Phoenix i Alessandro Nivola.

U kontekstu suvremenih medijskih promjena, nije iznenađenje što se u canneskoj konkurenciji prvi put nalaze i dva Netflixova naslova koja će nakon Cannesa u internet distribuciju. Prvi od njih – “Priče o Meyerowitzima” – humorna je drama američkog komediografa Noama Baumbacha, a drugi – “Okja” – novi fantastični spektakl korejskog meštra politički nabrijanog “pulpa”, Bong Joon-hoa. Režiser “Sjećanja na umorstvo” i “Snowpiercera” u novom se filmu bavi odnosom djevojčice i naslovnog dobroćudnog čudovišta, a zajednički im je protivnik zločesta korporacija.

 

Američki filmovi najzastupljeniji su u službenom programu, a i u pobočnim programima igra niz novih naslova američkih filmaša, od Abela Ferrare do Camerona Mitchella. Ove godine, međutim, u Cannesu nema holivudskih ljetnih pretpremijera. Nakon dugo vremena, ovo je prvi Cannes bez i jednog premijernog “majors” naslova.

Predsjednik žirija je Pedro Almodovar, a uz njega su u žiriju i glumci Will Smith i Jessica Chastain, skladatelj Gabriel Yared, režiser Paolo Sorrentino te redateljica Maren Ade.

 

Izvor: jutarnji.hr

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.