Nekretnine

Titova vila na Manhattanu na kojoj se nekad “partyzanilo”

Adresa je Peta avenija 854, u New Yorku. Kuća, bolje rečeno palača od 20.000 kvadrata, iako tako ne djeluje izvana, daje se na prodaju, a cijena je 50 miliona dolara.

Trenutno je ondje smješteno Stalno predstavništvo Srbije pri UN-u, a prije toga je bila u vlasništvu bivše Jugoslavije. Jedna od priča govori da Tito nije želio ići u hotele, iako mu je sad nestajući hotel Plaza bio drag, ali samo za organiziranje zabava.

Zgradu je 1905. sagradila tvrtka Warren & Wetmore koja je poznatija po tome što je sagradila i Grand Central Terminal, središnji newyorški kolodvor.

Utjecaj Luja XV.
Komisija za očuvanje povijesnih mjesta ovu zgradu opisuje kao “elegantnu uzvišenost koja reflektira utjecaj klasičnog razdoblja Luja XV.”. I nije to netačno, unutrašnjost je monumentalna, iskićena pozlatama, stepenište kojemu je uzor jedno iz Versaillesa kao da pripada nekom drugom svijetu, a ne New Yorku koji poznajemo po modernoj arhitekturi i unutarnjem uređenju.

Zgrada je sagrađena za današnjih samo 60.000 dolara, ali je prodana i za danas respektabilnih 725.000 dolara, što je tada bila cijena od koje se ljudima vrtjelo u glavi.

Ukratko, bila je to tada najskuplja građevina na Manhattanu (treba znati da je to bilo puno prije Trumpovih tornjeva). No, nije bilo sreće s vlasnicima, često su se mijenjali, da bi je nakon Drugoga svjetskog rata kupila Jugoslavija, i to za samo 300.000 dolara. Tada je zgrada dobila i svoju “gluhu sobu” koja je omogućavala sigurne razgovore koje nitko neće moći prisluškivati (tada, jasno).

Peta avenija 854 u New Yorku

Izvor: jutarnji.hr

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.