FLORA

Naučnici prošle godine u svijetu otkrili 1.730 biljnih vrsta

Upozoravajući na ugroženost velikog broja biljnih vrsta, britanski naučnici tvrde da su otkrili nove metode koje bi mogle efikasno pomoći u zaštiti endemskih biljnih vrsta

Naučnici su tokom 2016. godine širom svijeta otkrili ukupno 1.730 novih vrsta biljaka.

U izvještaju “Stanje svjetske flore” britanskog centra Kew Royal Botanic Gardens se navodi kako većina novootkrivenih vrsta može biti korištena u ishrani, proizvodnji lijekova i drvnoj industriji.

Upozoravajući na ugroženost velikog broja biljnih vrsta, britanski naučnici tvrde da su otkrili nove metode koje bi mogle efikasno pomoći u zaštiti endemskih biljnih vrsta.

Među otkrivenim vrstama je i nekoliko novih vrsta aloe vere.

U izvješću se također navodi kako se u svijetu za proizvodnju lijekova koristi 28.000 biljnih vrsta i da su brojne vrste ugrožene zbog sve veće potražnje za biljnim lijekovima.

Jedna od znanstvenica britanskog centra Kathy Wills je kazala kako su otkrića novih biljnih vrsta izuzetno važna za budućnost čovječanstva.

“Moramo nastaviti otkrivati nove biljne vrste jer postoji velika vjerovatnoća da upravo te vrste kriju nove genetske kodove otpornosti na štetne insekte, patogene i klimatske promjene”, kazala je Wills.

Izvor: znanost.hr

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.