muzika

MP3 format – zvanično mrtav

MP3 format je zvanično mrtav, što ne znači da će automatski i u potpunosti nestati, već da je samo prestalo licenciranje prava na njegovo korišćenje.

Fondacija koja stoji iza MP3 prava, licenciranja i distribucije istih objavila je da je i zvanično napustila MP3 u korist AAC “familije”, MPEG-H i drugih.

MP3 formatu, koji je Apple i Spotify servisima, ali i muzičkoj industriji pomogao da dosegne neslućene visine, neizbježno je slijedila smrt, ali ona nema veze sa ljudima koji ga koriste, nego sa prestankom licenciranja prava na njegovo korišćenje.

Njemačka Fondacija FIIC (Fraunhofer Institute for Integrated Circuits) i zvanično je objavila da više ne podržava ovaj muzički standard, jer je ubeđena da je od momenta kad je MP3 zaživio do danas, tržište ponudilo bolje i kvalitetnije formate za čuvanje audio zapisa.

Ovoj odluci doprinijela je i činjenica da većina kablovskih, radio, TV i striming servisa (uključujući Video on Demand) koristi standard ISO-MPEG koji uključuje AAC, MPEG-H i druge “familije” formata.

Iako će veliki broj ljudi širom svijeta nastaviti da svoju omiljenu muziku sluša u MP3 formatu, ovo će ipak označiti kraj jedne ere – MP3 je neminovno doneo uspijeh muzici i njenoj distribuciji do većeg broja ljudi.

Izvor: edukacija.rs

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.