ekologija

Visoke temperature i zelenilo na Antartiku

Zbog globalnog zagrijavanja Antarktik je sve zeleniji, pa je mahovina na ovom kontinentu počela buja kao nikad do sada.

Temperature na Antarktiku rastu za oko pola stupnja Celzijusa svakih deset godina, još od 1950. godine što je mnogo brže od svjetskog prosjeka.

Znanstvenici Exeter i Cambridge sveučilišta, zajedno s kolegama iz Britanske antarktičke studije, proučavali su rast mahovine u posljednjih 150 godina na Antarktičkom poluotoku, najsjevernijoj oblasti Antarktika.

Dr Met Ejmsberi koji je sudjelovao u studiji, kaže da je površina prekrivena mahovinom sada četiri puta veća nego ranije.

“Smatramo da je rast temperatura doprinio ovoj pojavi, jer je bujanje mahovine primijećeno na tri različita mjesta u krugu od 1.000 kilometara na Antarktičkom poluotoku”, kaže dr Ejmsberi.

mahovina na antarktiku

Istraživači su svoj rad objavili u časopisu “Cell Biology” i kažu da su uvjereni da će trend bujanja mahovine biti nastavljen.

“Vjerojatno ćemo vidjeti da mahovina kolonizirati nove područja s kojih je led, zbog rasta temperatura, otopljen”, kažu oni.

Ipak, mahovina će morati pričekati, budući da je unatoč rastu temperatura, pod ledom i dalje 99,66 posto kontinenta.

“Iako govorimo o ozelenjavanju i proširenju kolonija mahovine, u cjelini će Antarktik vjerojatno još dugo ostati bijela površina na karti svijeta”, kaže dr Ejmsberi.

Istraživači sada planiraju ispitaju slojeve leda stare hiljadama godina, kako bi testirali koliko su klimatske promjene utjecale na ekosistem najjužnijeg dijela naše planete, prije čovjekovih aktivnosti.

Izvor: edukacija.rs

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.