kultura

Humanizam u fokusu ovogodišnjeg Bijenala

57. venecijanski bijenale ove godine se održava pod kustoskom koncepcijom Christine Macel, glavne kustosice Pompidou Centra u Parizu i četvrte žene koja u 122 godine dugoj povijesti bijenala kurira jednu od najznačajnijih međunarodnih izložbi u svijetu.

christine-macel_photo-by-andrea-avezz%cb%98_courtesy-of-la-biennale-di-veneziahd-9999x700

*Christine Macel / foto: whitewall.art 

Naziv ovogodišnje izložbe je Viva Arte Viva za koji glavna kustosica Christine Macel kaže da je inspiriran humanizmom. Paolo Baratta, predsjednik bijenala, naglašava da ovaj tip humanizma nije fokusiran na umjetničke ideale, koje treba pratiti, niti ga karakterizira slavljenje ljudske vrste koja dominira. U ovoj vrsti humanizma umjetnički čin je suvremeni čin otpora, oslobođenja i velikodušnosti. U trenutku kada se osjeća naglašeno prisustvo nacionalizma u svijetu, naziv same izložbe naizgled prolazi mimo svih aktualnih događanja. Podsjetimo se 56. bijenala koje je kurirao Okwui Enwezor i koje je nastajalo u trenutku početka velike migrantske krize te je izgledalo prije kao politički manifest. Christine Macel u izjavi za New York Times naglašava da je i ona sama zainteresirana za politiku, ali smatra da sva umjetnost ne mora biti građena na temelju politike, ona je samo jedna dimenzija umjetnosti.

Christine Macel napominje da u današnjem svijetu punom konflikata i stresa umjetnost nosi svjedoke k dragocjenom djelu koje nas čini ljudima. Umjetnost je polje refleksije, individualne ekspresije, slobode, kao i polje za fundamentalna pitanja. Uloga, glas i odgovornost umjetnika su veći nego ikada ranije u okviru suvremenih debata. Viva Arte Viva je uzvik, strastveni protest za umjetnost. Ovo bijenale je dizajnirano s umjetnicima, od strane umjetnika za umjetnike.

dsc05140

*Lorenzo Quinn, Support / foto: viennacontemporarymag.com

Izložba uključuje 84 nacionalna paviljona u Giardinima i Arsenalu i povijesnom centru Venecije. Četiri će zemlje izlagati prvi put: Antigua i Barbuda, Kiribati, Nigerija i Kazahstan. Pozvano je 120 umjetnika iz 51 zemlje, od kojih 103 izlaže prvi put. Izložba pozvanih umjetnika se razvija kroz devet poglavlja u devet paviljona, tzv. Trans-paviljona (The Pavilion of Artists and Books, The Pavilion of Joys and Fears, The Pavilion of the Common, The Pavilion of the Earth, The Pavilion of Traditions, The Pavilion of the Shamans, The Dionysian Pavilion, The Pavilion of Colours, The Pavilion of Time and Infinity). Počinjući od Paviljona umjetnika i knjiga, izložba otkriva svoju premisu, dijalektiku koja uključuje cijelo suvremeno društvo, izvan samih umjetnika, i obraća se organizaciji društva i njegovih vrijednosti.

dsc04753 dsc04589 dsc04632

*Austrijski paviljon; Švicarski paviljon; Danski paviljon / foto: viennacontemporarymag.com

Serija paralalnih događaja će se odvijati svo vrijeme trajanja izložbe, a pratit će kustosku premisu koja smješta umjetnika u centar izložbe. Open Table (otvoreni stol) događaj je koji će dati priliku umjetnicima da se čuje njihov glas.  Održavat će se svakog petka i subote u poslijepodnevnim satima tijekom svih šest mjeseci trajanja izložbe. Umjetnici će ugostiti Open table i upoznati posjetitelje te kroz konverzaciju s njima predstaviti svoju praksu. Isto tako će se ovaj događaj organizirati svaku drugu nedjelju ispred centralnog paviljona u Giardinima i u novoj Sala d’Aremi u Arsenalima, a bit će uživo prenesen na websiteu bijenala. Svi nacionalni paviljoni su također slobodni organizirati vlastite otvorene stolove srijedom i četvrtkom.

dsc04804 dsc04785

*Mađarski paviljon; Rumunjski paviljon / foto: viennacontemporarymag.com

Serija kratkih filmova, u kojima umjetnici govore o vlastitoj umjetničkoj praksi i načinu rada, bit će predstavljena u okviru segmenta Artists Practices Project. Od 7. februara pa sve do otvaranja izložbe videa će biti uploadana na website Bijenala i tako će dati priliku publici da se upoznaju s umjetnicima prije službenog otvorenja Bijenala. Christine Macel naglašava da je ovaj događaj otvoren za sve umjetnike koji izlažu na Bijenalu.

Unpacking My Library (raspakiravanje vlastite biblioteke) projekt je inspiriran esejom Waltera Benjamina koji je objavljen 1931., a dozvoljava umjetnicima da sastave listu svojih omiljenih knjiga. To je način da se umjetnike bolje upozna, a s druge strane može poslužiti kao izvor inspiracije za publiku. Spisak knjiga će biti objavljen i na izložbi u centralnom paviljonu i u katalozima, a knjige će biti dostupne svim posjetiteljima u Starlin paviljonu u Giardinima.

dsc04595 dsc05022 dsc05114

*Švicarski paviljon; Austrijski paviljon; Američki paviljon / foto: viennacontemporarymag.com

Već u prvom tjednu otvorenja bijenala će se u Giardinima (Giardino delle Vergini) i oko Venecije izvoditi idvadesetak specijalnih projekata i performansa. Performansi će biti uživo prenošeni preko websitea bijenala, a videa o performansima će zauzeti svoje mjesto u Arsenalima u posebnoj sobi i tako biti dostupna svim posjetiteljima. Jedan od popratnih programa Bijenala je i Biennale College koji kroz laboratorij visokog obrazovanja provodi edukaciju i rad s mladim umjetnicima koji imaju priliku surađivati s ekspertima iz svog sektora.

Katalozi za 57. bijenale u Veneciji izašli su u dva izdanja. Volume I je posvećen Međunarodnoj izložbi pod kustoskim izborom Christine Macel koja je i urednica izdanja. Ovaj je katalog posvećen pozvanim umjetnicima i njihovim izjavama, kritičkim esejima i foto materijalom koji ilustrira njihovu umjetničku praksu. Svako poglavlje o umjetniku završava selekcijom knjiga i naslova autora koji su im bili korisni pri samom procesu nastanka djela.Volume II je posvećen nacionalnim paviljonima, a tekst i slike ilustriraju svaki individualni postav.

dsc04642 dsc05117

*Ruski paviljon; Korejski paviljon / foto: viennacontemporarymag.com

Dobra vijest je da će svi oni, koji nisu u prilici ove godine posjetiti Venecijanski bijenale, moći pratiti intervjue s umjetnicima i kustosima preko službenog websitea bijenala. Uz svu naprednu tehnologiju i moć streaminga treba podsjetiti da imamo veliku geografsku prednost te da se nalazimo na samo par sati udaljenosti od Venecije i da nemamo opravdanje ako ove godine propustimo izložbu. Kako ćemo uostalom moći komentirati koncept Christine Macel, ali i saznati kako se naši susjedi u regiji predstavljaju?

57. venecijanski bijenale traje od 13. maja do 26. novembra 2017.

Izvor: vizkultura.hr

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.