MISLI

Koračanje mislima i pasionirano šetanje

Čarls DarvinFridrih NičeAristotel, Ernest Hemingvej, samo su neki od velikih umova sa dugačkog spiska pasioniranih šetača. Ova genijalna družina podstiče razmišljanje o vezi između lutanja naših stopala i tumaranja čudesnim prostorima našeg uma.

Mnoge studije kao i članci na tu temu, ukazuju  na istorijsku povezanost dugih šetnji i velikih ideja i  objašnjavaju šta se to događa u našim glavama dok koračamo.

Lutanjem i istraživanjem novih prostora i predjela mi pokrećemo naše misli da lutaju, zalaze i pronalaze. Dok koračamo nepoznatim i poznatim stazama naš um počinje da plovi beskrajnim morima misli.

Zašto je baš šetnja pogodna za razmišljanje:

  • Aktivino tijelo, aktivan um. Dok hodamo, srce brže pumpa, obezbjeđujući bolji protok krvi i kiseonika ne samo u mišiće već i do mozga. Neuroni počinju aktivnije da komuniciraju, povećava se zapremina hipokampusa (dio mozga koji je zadužen za učenje i memoriju)…prosto i jednostavno, šetnja podstiče niz pozitivnih promjena u našem tijelu i u našoj glavi.
  •  Sinhronizacija koraka i misli. Način na koji se naše tijelo pomera mijenja prirodu naših misli, i obrnuto. Kao što sporija ili brža muzika podiže ili spušta naše raspoloženje tako i ritam naših koraka oblikuje tok naših misli. Hodanje po sopstvenom ritmu stvara čistu povratnu spregu između ritma našeg tijela i mentalnog stanja. 
  • Slobodno vreme. Hodanju posvećujemo samo deo svjesnog napora, naša pažnja je oslobođena stega, samim tim naše misli slobodno plove i lutaju. Ovo je vrsta mentalnog stanje koje je povezano sa kreativnom energijom i inovativnim idejama.
  • Različiti predjeli i prostori stimulišu naša čula. Parkovi, šume, gradske ulice i druga mjesta dozvoljavaju našem umu da ležerno struji od jednog čulnog iskustva ka drugom. Oni kao da prosipaju pred nas veličanstvenu kolekciju senzacija koje pokreću naš um na igru.

Dok dobuju stopala u ritmu „tap-tap-tap“ kroz park, šumu ili neku ulicu, naše se misli stvaraju i oblikuju u našoj glavi. 

Ana Stambolić, nedeljnik.rs

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.