knjiga

5 impresivnih knjiga koje su napisali slavni muzičari

Dok “autobiografije” muzičara nisu ništa neuobičajeno, mnogo je teže naći nešto priznatija književna djela napisana od strane samih muzičara, bilo da se radi o njihovim životima ili je riječ o potpunoj fikciji. U nastavku vam donosimo upravo takva djela.

 Anthony Kiedis, “Scar Tissue”

Entoni Kidis (Anthony Kiedis), iz benda Red Hot Chili Peppers autor je knjige koja nam govori o njegovom životu, dugom i teškom putu od napuštanja koledža, pa sve od zavisnosti od droge. Riječi ovog nuzičara su veoma iskrene i nude nadu za sve one koji traže inspiraciju kako bi se izliječili od bolesti zavisnosti iz one poznate jednačine – seks, droga i rokrenrol.

 Johnny Cash, “Cash: The Autobiography”

Film “Walk the Line” koji je 2005. godine osvojio Oskara, djelimično je zasnovan na ovom djelu, a u autobiografiji Džoni Keš (Johnny Cash) govori o amfetaminskoj zavisnosti, svojoj duhovnosti, kao i odmetničkim političkim pogledima na svijet, te savremenom životu i reakcijama muzičke industrije na  njegove mračne, dirljive pjesame.

Tom Waits, “Hard Ground”

Kombinacija poezije Toma Vejtsa (Tom Waits) i fotografija Majkla O'Brajena(Michael O'Brien) u ovoj knjizi donosi snažnu saradnju dvojice sjajnih umjetnika. Ovome definitivno ne treba ništa više dodati.

Nick Cave, “The Death Of Bunny Munro”

Nik Kejv (Nick Cave) je jedan od rijetkih muzičara koji se uputio na teritoriju fikcije, kreirajući roman “The Death of Bunny Munro”. Riječ je o uvrnutoj “psiho-seksualnoj” priči o putujućem prodavacu losiona po imenu Bani Manro, koja se često poredi sa djelima uticajnih autora kao što je, recimo, Kormak Mekarti (Cormac McCarthy).

 Keith Richards, “Life”

Kit Ričards (Keith Richards), legendarni gitarista kultnog benda Rolling Stones, poznat je kao kum rokenrol zabave i partijanja. Zli jezici bi rekli da su iznenađeni time da se Ričards uopšte sjeća kako da nešto pročita ili napiše, ali činjenica je da je on napisao neke od najzanimljivijih i najpopularnijih memoara svih vremena. Ova odlično napisana autobiografija nam ipak nudi mnogo dublji uvid u njegovu ličnost, nego onako kako se Kit uglavnom doživljava – kao čovjek sa gitarom i velikim libidom.

Izvor: bosonoga.com

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.