pcele

Mistične pčele grade plastična gnijezda

Ugroženost pčela diljem planeta ne treba više ni naglašavati, kao ni njihovu važnost za ekosustave. U nastavku pročitajte kako se jedna vrsta pčela prilagodila na ljudski okoliš i iskoristila ljudske materijale za opstanak.

Malo se zna o gniježđenju nekih linija pčela. Dr. Sarah Gess, suradnica pri muzeju Albany i Sveučilištu Rhodes, i Peter Roosenschoon, konzervacionist u rezervatu Dubai Desert Conservation Reserve, iskoristili su svoja ranija opažanja iz istraživanja biljaka u proljeće 2015. godine kako bi popunili neke praznine u znanju o 3 vrste linija pčela.

Među svojim nalazima, objavljenima u časopisu Journal of Hymenoptera Research, otkrili su zanimljiv slučaj u kojem je pčela pokušavala izgraditi uzgojnu stanicu (dio košnice u kojemu rastu ličinke) pomoću zelenih plastičnih dijelova. Nakon promatranja 2 gnijezda vrsta listoreznih pčela (eng. „leafcutter”, lat. Megachile), otkrili su kako je jedna od ženki uklopila gnijezdo u jami u pješčanom tlu ispod biljaka, a druga u stjenkama sustava za navodnjavanje.

Međutim, dok je prva ženka nosila svježe listove, druga je, čini se, otkrila interesantnu zamjenu: zelene komadiće plastike. Kasnije, prilikom provjere gnijezda, istraživači su otkrili da fenomen koji su primijetili nije izolirani incident: pronašli su najmanje 6 identičnih komada uskih, teških, zelenih komada plastike grupiranih zajedno u pokušaju da se konstruira uzgojna stanica. Ispostavilo se da je pčela namjerno rezala oko 10 milimetara duge komade sa svojim velikim i snažnim zupčastim mandibulama (čeljustima), prije nego što ih je donijela natrag u gnijezdo. „Iako su potencijalno slučajno prikupljeni, novi korišteni komadići plastike u gnijezdima pčela mogli bi odražavati nove ekološke adaptivne osobine potrebne za preživljavanje u okruženju kojim sve više dominiraju ljudi”, navode autori.

Dvije istraživane vrste solitarnih pčela (Megachile (Maximegachile) maxillosa i Pseudoheriades grandiceps) su bile uočene kako za izgradnju gnijezda koriste mješavinu smole i pijeska u postojećim šupljinama, kao što su gnijezda zamke, koja se nalaza iznad zemlje. Istraživači su napomenuli kako je smola zajednički materijal pri gradnji gnijezda među brojnim vrstama solitarnih pčela, također poznatih kao smolne pčele. Prije toga, napomenuto je da, osim što čini gnijezdo vodootpornim, biljni sekret može sadržavati i tvari koje odbijaju parazite.

Izvor: biologija.com.hr

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.