turizam

“Geto turizam” osvaja Njujork

Njujorška turistička kompanija “Free Tours By Foot” nudi pješačke turističke ture najopasnijim dijelovima Bruklina.

Bushwick-Collective-_by-KHybenova

foto : Katarina Hybenova via Bushwick Daily

Bushwick je dio Bruklina koji je bio sljedeći na redu za brzu džentrifikaciju i ona je uspješno sprovedena u posljednjih desetak godina od kada kreće art histerija za ovim dijelom Njujorka. Kvart u kome ranije niste mogli da izađete posle 20h napolje decenijama je bio najsiromašniji dio Njujorka. Do završteka Drugog svjetskog rata Bushwick je predstavljao industrijsku žilu kucavicu grada od početka 20. vijeka kada i kreće razvoj Bruklina. Velika depresija ’30-ih, kao i ekonomska kriza nakon Drugog svjetskog rata, usporile su privredni i industrijski razvoj Bushwicka koji je polako tonuo u siromaštvo paralelno sa radničkom klasom srednjeg staleža (zvuči kao oksimoron ali nije – radnici ovde su po kvalitetu života i prihodima bili dio srednjeg staleža) koja ga je naseljavala u najvećoj mjeri. Poslije čuvenog nestanka struje 1977. kada je cijeli grad 26 sati bio u mraku najveće pljačke i neredi su se desili upravo u ovom kvartu –  procijenjena šteta nastala varvarskom pljačkom je bila 300 miliona dolara. Ovaj događaj kao da je označio kraj Bushwicka pošto se od 1980. više od 45 odsto stanovnika iselio iz kvarta zbog nasilja, droge i kriminala. Paradoskalno s ovim, što se više ljudi iseljavalo to je ulična umetnost bivala zapaženija. Na skoro svim fasadama pojavili su se  ogromni grafiti i murali čiji su autori upravo bili oni zbog kojih se iseljavao pristojan svijet.

Smrtonosni udarac kriminalu zadaje bivši gradonačelnik Rudi Đulijani početkom ’90-ih i džentrifikacija svih krajeva grada gde se nije smelo izaći napolje posle zalaska sunca ukoliko niste naoružani ili samoubilačkim mazohizmom ili kalibrom 38 “Smith & Wesson” dovodi do toga da Bushwick postane simbol “graffiti art-a”. Automatski i poželjna turistička destinacija.

Graffiti-New-York-City-Bushwick-Collective-52

Od 2004. Bushwick opsjedaju mladi umjetnici (u Bruklinu narodski nazvani hipsteri), cijene nekretnina su skočile za 50 odsto i stanovnike starosjedioce, od kojih 30 posto i dan danas živi ispod granice siromaštva, opet isterala iz kraja baš kao i pre 37 godina samo ovoga puta u ireverzibilnom pravcu pošto sirotinja sigurno neće džentrifikovati samu sebe. Sa umjetnicima, dizajniranom vintage ghetto odjećom, kolačićima i čajevima od mahunarki došle su i korporacije : velike kompanije su počela da postavljaju svoje bilborde i grafite preko postojećih ili koristeći postojeće kako bi reklamirale svoje proizvode. A sa velikim kompanijama došao je i turizam i to u vidu besplatnih pješačkih tura. Kako sve to izgleda? Prilično jednostavno – tri puta nedeljno u trajanju od dva sata grupa turista prošeta 3.5 kilometra. U fokusu su najpoznatiji originalni grafiti, upadne i neki novijeg datuma za “starke”, “najki” ili Demokratsku stranku Njujorka a tura se završava kolačima i kafom u najboljem art cake shop-u u kraju.

fHzgDYC6KPdOi8qyZ0Zy0Q

Reakcije? U zavisnosti od toga ko je dio ove “nove turističke ponude” (kao što rekoše nadležni za fontanu na Slaviji ili šestomjesečni boravak novogodišnjih ukrasa u našem glavnom gradu). Umjetnici i dizajneri koji su se doselili u kvart kako bi crpili inspiraciju sa zidova natopljenih teškim i turobnim životom situaciju vide paradoksalno smiješnom pošto turisti, i to mahom bijele rase a u kvartu su bijelci i dalje manjina, dolaze u turama misleći da su tako bezbijedni a isto bi prošli i kada bi sami došli u dva ujutro jer je kvart odavno bez ozbiljnijeg kriminala dok lokalci čije radnje ili kuće su, uz novčanu nadoknadu, uključene u ovaj urbani safari sve posmatraju kao šansu da zarade. Ipak, nerijetko se za vreme tura mogu čuju povici negodovanja i psovke stanovnika jer neki Islanđani, Nijemci ili, što je najgore, bogati hipsteri iz Viskonsina slikaju njih i njihove domove kao da su u zoološkom vrtu ili džungli iako je Menhetn, simbol bogatstva i šika Njujorka, svega 15 minuta vožnje odatle.

Bushwick_construction_street_colors-f8427e

“Free Tours By Foot”, kompanija registrovana u Bushwicku, odbija bilo kakvu kritiku. Tvrde da su lokalci inkorporirani u ture, da dobijaju novac, a kompanija finansira i rehabilitacioni centar za teške kvartovske kriminalce koji se resocijaliziju upravo – grafitima. U svakom slučaju ovaj geto safari niti je čudan niti će nestati iako je cijeli koncept prilično kritikovan i u medijima i među građanima Njujorka – liberalna ekonomija dolazi po svakoga od nas, bilo da je u pitanju buntovnički street art nastao iz fenomenalne kreativnosti socijalnog dna ili kineska vodena čegrtaljka na balkanskom kružnom toku.

CHMxBjFW0AEwFJV

Čuvena Bushwick ulična žurka. Sa lijeve strane je reklamni mural kompanije Coca Cola vjerovatno naslikan preko nekog originalnog murala. Ovaj problem prisutan je već nekoliko godina i izaziva negodovanje lokalnih umetnika.

Izvor: beforeater.rs

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.