knjige

Kolumbija: Od bačenih knjiga napravio biblioteku

Tokom 20 godina koliko radi kao đubretar u Kolumbiji, Hose Alberto Gutijeres je prikupljao bačene knjige od kojih je napravio biblioteku.

On je 20 godina vozio kamion za smeće u Bogoti, a zbog svog “hobija” dobio je nadomak “Gospodar knjiga”. Kada je 1997. godine primetio da ljudi bacaju knjige u smeće odlučio je da počne da ih skuplja, zahvaljujući čemu je otvorio besplatnu biblioteku – u prizemlju svoje kuće.

Gutijeres koji sada ima 54 godine, izjavio je da je prva knjiga koju je uzeo iz kontejnera bila “Ana Karenjina” ruskog književnika Lava Tolstoja. Kasnije je kući donosio primjerke “Malog Princa”, “Ilijade” i djela najpoznatijeg kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa.

Otvaranje biblioteke “Moć reči”

Susjedi su zatim počeli da dolaze i da pitaju da uzmu neku knjigu, bilo za sebe ili za svoju decu, zbog čega je Gutijeres 2000. godine odlučio da sa svojom suprugom preuredi prizemlje kuće i pretvori ga u besplatnu biblioteku nazvanu “Moć riječi”.

Uspjeh te inicijative je prevazišao očekivanja, jer su u biblioteku kao ispomoć počeli da dolaze volonteri, kao i stranci.

Pošto su neke knjige bile u lošem stanju, Guterijesova supruga, krojačica, došla je na ideju da otvori “Bolnicu riječi” gdje lijepi stranice i menja korice propalih knjiga.

Sada je biblioteka koja je u međuvremenu stekla svetsku slavu i bila gost na sajmovima knjiga u Čileu, Meksiku i Bogoti, postala mjesto okupljanja deca koja bez daha slušaju priče koje im se čitaju.

Porodica Gutijeres je zbog nedostatka prostora putovala kroz Kolumbiju i besplatno dijelila knjige meštanima u zabačenim područjima.

Sada ih škole i druge obrazovne ustanove pozivaju za pomoć, čak kruže priče da je jedan predstavnik pobunjeničke gerile FARK jednog dana pozvao Gutijeresa telefonom da ga zamoli da izdvoji knjige za pobunjenike koji su se spremali da se posle 50 godina oružane pobune vrate u civilni život.


Izvor: edukacija.rs

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.