animirani film

Međunarodni festival animiranog filma ‘NAFF 2017’ od 24. do 30. juna

Imali smo veliki problem pri odabiru jer su sve to vrhunska ostvarenja. Na kraju, za natjecateljski program odabrano je 55 filmova iz 28 zemalja, dok će se u panorama programu prikazati dodatnih 20 filmova, istaknuo je Raič

 Dvanaesti međunarodni festival animiranog filma “NAFF 2017” počet će 24. juna sati u Hotelu “Sunce” u Neumu i trajat će do 30. juna.

Kako je kazao umjetnički direktor NAFF-a Jurinko Raič na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru, organizatori su prilikom selekcije imali ‘slatkih briga’ jer je na natječaj prispjelo 800 filmova iz 55 zemalja, sa svih kontinenata.

– Imali smo veliki problem pri odabiru jer su sve to vrhunska ostvarenja. Na kraju, za natjecateljski program odabrano je 55 filmova iz 28 zemalja, dok će se u panorama programu prikazati dodatnih 20 filmova – istaknuo je Raič.

Dodao je kako će se kao i ranije dodijeliti osam nagrada, a novost ove godine je nagrada Dušana Vukotića, oskarovca porijeklom iz Biliće, koji je zaslužan za uzlet animiranog filma u bivšoj državi.

Nagrada Dušana Vukotića odnosit će se na likovnost i novitet u animaciji, zbog čega je Vukotić i nagrađen Oscarom 1962. godine.

Treću godinu za redom bit će dodijeljena i nagradu OESS-a za film koji najbolje obrađuje teme ljudskih prava, suživota i tolerancije.

Animirani filmovi iz Neuma bit će prikazani u Posušju i Mostaru, a gledatelji u ta dva grada odabrat će film koji će osvojiti Nagradu Mostara i Nagradu Posušja.

Predstavnica Općine Posušje Ivanka Arapović Galić kazala je kako Posušje drugu godinu zaredom postaje dio NAFF-a, a NAFF dio Posuškog lita.

Projekcije NAFF-a u Posušju počinju isti dan kada i u Neumu, 24. juna, dok će u Mostaru ići s danom zakašnjenja.

Vladimir Ćorić iz OKC-a “Abrašević” izrazio je zadovoljstvo suradnjom s NAFF-om, istaknuvši kako ona obogaćuju mostarsku ljetnu kulturnu ponudu.

Jurinko Raič naglasio je kako u dvanaest godina NAFF-a niti jedan autor nije tražio novčanu naknadu za prikazivanje svog filma.

– Svi ti filmovi, njih 700-800, poklonjeni su Neumu i BiH u cilju propagande animacije i čak nam je u tu svrhu dozvoljeno da tijekom godine prikazujemo animacije – kazao je Raič.

Pokrovitelji NAFF-a su hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju BiH, Federalno ministarstvo zaštite okoliša i turizma, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada HNŽ-a, Turistička zajednica HNŽ-a i Veleposlanstvo SAD-a u BiH.

Partner Festivala je Misija OESS-a u BiH.

 

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.