cvijet

Indijska legenda o žutom cvijetu

Vjerovatno ste čuli za indijsku legendu o malom žutom cvijetu koji se rascvjetao u jednoj bašti. On cvjeta samo jednu sezonu i tada uvene. Kada je jedan posjetilac ušao u ovu baštu , čitamo u priči, sa svih strana slušao je samo žalbe.

Mango je rekao da bi radije bio kokosova palma. Zašto? Zato što je sve drveta palme korisno – plod, lišće, grane i deblo.
Međutim kokosova palma zavidjela je mangu, zato što se njegov plod za skup novac izvozio iz Indije. Sve biljke su ljubomorne jedna na drugu, svaka od njih mislila je da je druga biljka dala veći doprinos i dobila više.

Oko posjetioca koji je slušao samo žalbe zaustavilo se na jednom malom žutom cvijetu koji je radosno cvjetao u svom uglu. Sagnuo se i upitao ga: ” Zašto se i ti ne žalis kao ostali?”

Cvijet je odgovrio: ” Posmatrao sam kokosovu palmu i zavidio joj na lišću koje se lelujalo na vjetru. Poželio sam da donosim divne, sočne plodove kao mango. Ali tada sam pomislio da ako je Bog želio da budem kao kokosova palma ili mango, On bi mogao to da učini. Želio je da budem mali žuti cvijet pa zato želim da budem najbolji mali žuti cvijet koji je ikad postojao.”

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.