exit

EXIT sa historijskim maksimumom od 215.000 posjetilaca ušao u novu eru

I ovogodišnja ceremonija otvaranja bila je jedan od vrhunaca u 17-godišnjoj historiji festivala čiji se društveni angažman i zvanično preselio na globalnu scenu sa izuzetno emotivnim govorom Zaštitnika vode iz plemena Standing Rock koji su danas na prvoj liniji borbe za zaštitu života na Zemlji. EXIT je ovim izdanjem ušao u novu eru koju najbolje oslikava poziv Nicka Vujičića sa glavne bine da se 50 godina od čuvenog Ljeta ljubavi vrate jedni drugima uz najveću univerzalnu vrijednost – ljubav, uz poruku publici da nikada i ni po koju cijenu ne odustanu od svojih snova.

Spektakularna završnica petodnevnog Exita ove godine je nadmašila svih petnaest godina postojanja mts Dance Arene u nevjerovatnom nastupu Nine Kraviz koja je doživjela ovacije kakve smo dosad viđali samo na koncertima najvećih rock zvijezda. Ovakvom uzbudljivom finalu svoj pečat dala je i Róisín Murphy koja se nakon punih četrnaest godina vratila da ponovo oduševi publiku na glavnoj bini mijenjajući kostime, predstavljajući nove pjesme i mašući plišanim medom u znak mira.

Nakon što je došao dan ranije i iznenadio sve prisutne gostujući na nastupu grupe Foreign Beggars, glavnu binu sinoć osvojio Rag’n’Bone Man, potvrdivši status najbrže rastuće soul zvijezde na svijetu. U njegovom dubokom glasu i planetarno popularnim hitovima posljednjeg dana Exita skakalo je preko 42.000 ljudi.
Veliku zabavu, po uzoru na prošlogodišnji nastup Davida Guette, na glavnoj bini napravio je Hardwell, čovjek koji je posljednjih godina jedan od vodeća tri svjetska DJ-a.

Koliko će veliki biti 17. po redu Exit festival bilo je jasno već nultog dana uz spektakularni koncert The Killersa, najboljeg rock benda današnjice koji su na glavnu binu donijeli glamur Las Vegasa i svoje najveće hitove. To je sutradan potvrdio i Liam Gallagher koji je oduševljeno, odmah nakon nastupa na Petrovaradinskoj tvrđavi, podijelio sa svojim fanovima da je Exit u Novom Sadu “jedan od najboljih festivala na planeti”, čija je publika “biblijska”. Solomun i Dixon nisu željeli da napuste tvrđavu te su nakon svog nastupa hiljade fanova sa Arene poveli na after, na kojem su se zabavljali do jedan popodne.

Prepuno Srpsko narodno pozorište i svi važni globalni mediji nultog dana festivala pomno su pratili riječi Nicka Vujičića i pripadnika Standing Rock pokreta koji su govorili na temu “50 godina od Ljeta ljubavi – Da li je svijet zalutao?”. Aktivističke tribine EXIT festivala nastavile su se i tokom četiri dana na Petrovaradinskoj tvrđavi na novootvorenoj Craft Street zoni gde je održana “Danas – magija dijaloga”. Najviše pažnje privukla je tribina na kojoj su pored ostalih govorili Vladimir Arsenijević, Dragan Bjelogrlić i Marčelo odgovarajući na tabu pitanje “Čiji je NAŠ jezik”.

EXIT festival već godinama unazad priprema globalnu humanitarnu akciju kojoj su i ove godine odazvale mnogobrojne zvijezde. Bubnjar benda The Killers donirao je svoje palice, Paul Kalkbrenner, Jake Bugg, Rag’n’Bone Man i Liam Gallagher potpisali su EXIT dreseve, dok je kraljica muzičke scene Róisín Murphy napisala prelijepu poruku upućenu Exitu na crvenoj traci koja simboliše ljubav.

EXIT Avantura se nastavlja na Sea Dance Festivalu 

EXIT avantura bit će nastavljena već u četvrtak na četvrtom po redu Sea Dance festivalu u Budvi u Crnoj Gori, na kojem će nastupiti Sean Paul, John Newman, Fatboy Slim, Who See, Mind Against, Space Dimension Controller, Nipplepeople i mnogi drugi.

Izvor: klix.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.