bh film

Objavljeni dobitnici nagrada Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine

Objavljeni dobitnici nagrada Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine

 Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine odlučilo je i ove godine dodijeliti nagrade najzaslužnijim filmskim radnicima, te nagraditi najbolje studentske filmove.

 Komisija za dodjelu nagrade “Ivica Matić” za 2016. godinu (u sastavu: predsjednica komisije Ines Tanović, te članovi Predrag Solomun i Melina Alagić) odlučila je nagradu dodijeliti:

 

Montažeru Redžinaldu Šimeku

za izuzetno plodnu i uspješnu 2016. godinu u kojoj je radio kao montažer na filmu  SMRT U SARAJEVU u režiji Danisa Tanovića (Srebreni medvjed Berlinskog filmskog festivala), te na kratkometražnim filmovima SJEĆAM SE  u režiji Elme Tataragić (Specijalno priznanje kritike na Festivalu autorskog filma u Beogradu) i JOŠ JEDAN DAN u režiji Tine Šmalcelj.

 

Direktoru Mediteran Film Festivala Tomislavu Topiću

za doprinos bh. filmu, kontinuiranom održavanju festivala koji na poseban način slavi dokumentarni film i obrazuje publiku za ovu vrstu filma, s posebnim akcentom na obrazovanje mladih kroz filmske radionice u organizaciji Mediteran Film Festivala.

 

Akcionoj grupi UFRBiH za autorska prava (Pjer Žalica, Jovan Marjanović, Elma Tataragić i Amar Nović)

za doprinos bh. filmu i bh. filmskim autorima kroz mukotrpnu i tešku borbu za ostvarivanje autorskih prava na kojoj rade posljednje dvije godine.

 

Po šesti put za redom Udruženje, s velikim ponosom, dodjeljuje i nagradu za najbolja studentska ostvarenja u prethodnoj godini studentima koji su budućnost naše filmske industrije. Žiri u sastavu Aleksandra Mitrić-Štifanić (art direktorica I selektorica Internacionalnog filmskog festival Prvi kadar), Ivo Čolak (predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju) i Vedran Hrustanović (scenograf) dodijelio je tri nagrade:

 

Nagrada za najbolji bh. studentski film

NADŽIVJETI KORNJAČU, Katarina Živanović (Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine)

“Film na izuzetno dojmljiv i upečatljiv način iznosi priču o teško bolesnoj djevojci koja pokušava da nađe svoj mir. I pored pažnje koju dobija zbog bolesti ona vodi najveću borbu sa svojom usamljenošću. Vještom upotrebom filmskog jezika i metafore rediteljica priča ovu priču na realan, ali u isto vrijeme i potpuno simboličan način. Naznačeni kontrasti mogu se pratiti od prvog do posljednjeg kadra. Nagradu za najbolji bh studentski film žiri dodjeljuje filmu NADŽIVETI KORNJAČU Katarine Živanović u produkciji Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine.”

 

Specijalna nagrada žirija

ČISTOĆA, Neven Samardžić (Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu)

“U skladu sa naslovom, ovaj film precizno, čisto i dojmljivo prati narkomana u njegovoj borbi da se otrgne od droge i oslobodi društvene etikete koju nosi. Najčešći komentar članova žirija prilikom donošenja ove odluke bio je da ovaj film prevazilazi očekivanja studentskog filma, prije svega zbog rediteljskog postupka što pokazuje rediteljsko umijeće i vrhunski zanat stečen tokom studija. Općem dojmu doprinose i odlične glumačke kreacije pri čemu vrijedi istaknuti glumačku bravuru Nermana Mahmutovića. Specijalnu nagradu žiri dodjeljuje filmu ČISTOĆA u režiji Nevena Samardžića i produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.”

 

Specijalno priznanje žirija

ZIMSKO SUNCE, Pilar Palomero (Sarajevo Film Academy)

“Za vješto korištenje vrhunske montažerske, scenografske i fotografske estetike u priči o starosti, koja se značajno izdvaja u poređenju s ostalim filmovima u konkurenciji Specijalno priznanje žiri dodjeljuje rediteljici Pilar Palomero za film ZIMSKO SUNCE u produkciji Sarajevo Film Academy.”

 

Udruzenje filmskih radnika BiH / Association of Filmmakers in B&H
Branilaca Sarajeva 20 / II
71000 Sarajevo
www.bhfilm.ba

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.