Outernet

Povezati se sa svijetom bez interneta – Outernet

IT telecom poduzetnik Syed Karim osnovao je projekt pod imenom Outernet. Cilj projekta je stvaranje svjetske mreže najbitnijih podataka, poput vijesti, Wikipedijinih članaka, zbirke e-knjiga za koje nisu potrebna autorska prava i sličnog. Sve ove informacije su emitovane putem satelita a signale zatim uzimaju zemaljske antene, koje su na terenu opremljene recieverom. Reciever stvara wifi mrežu, omogućavajući emitovanje podataka na smart telefone i računare.
Budući da je Outernet jednosmjerna veza, komunikacija nije podržana.

Bilo kakav primljen sadržaj je besplatan! Glavna ideja je imati pristup sa svih lokacija svijeta gdje je internet slab ili onemogućen – ili mjesta poput Kine ili Sjeverne Koreje gdje su informacije strogo cenzurirane ili onemogućene.

Sadržaj je poput onog koji biste našli u javnim bibliotekama. Emitovan je ciklično, što znači da svaki novi korisnik ima pristup sveukupnom sadržaju. Sadržaj je predmemorisan i serviran korisniku preko http stranica, što znači da bilo koji uređaj s pretraživačem može da ga čita.

E, sad, Outernet ima interesantnu vezu s Raspberry Pi računalom. Kako nudi više vrsta recievera, jedan od DIY načina da se ostvari pristup Outernetu je putem Raspberry Pi računala.


Glavni dio hardvera koji je potreban za ovo je DVB-S2 adapter. On omogućuje da se priključi koaksijalni kabl sa satelitskog tanjira i koriste podaci na Pi.
U Evropi, Outernet emisija je omogućena kroz Hotbird satelit, koji pokriva cijelu Evropu, Sjevernu Afriku i i dijelove Srednjeg Istoka. Zbog njegovog orbitalnog položaja, potreban je tanjir veći od 60 cm.
Potreban je i stručnjak za pravilno postavljanje tanjira.
Nakon toga sve što je potrebno je “spržiti” na SD karticu već pripremljeni Outernet card image i rebootati Raspberry Pi. Ova verzija SD image je namijenjena jednostavnijim Linux ARM distribucijama koja sadrži sve što je potrebno reiceveru da funkcionira. Nije zasnovana na Raspbian operativnom sistemu i trenutno radi samo na Raspberry Pi 1 procesorima.

Softver koji je potreban da se pristupi sadržaju zove se Librarian i izgleda ovako:

librarian

Trenutno se emituju najviše vijesti kroz nekih 200MB dnevno, ali se u bližoj budućnosti nadamo prometu do 1GB.

Ovo tehnološko dostignuće bi moglo da bude odličan odgovor na probleme sa offline serverima koji s vremenom zaostaju za informacijama. Kada je nešto ažurirano na internetu, Outernet jednostavno odašilje novu verziju sadržaja i osvježi je.

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.