raspberry pi

Raspberry Pi – mali uređaj velikih mogućnosti

Raspberry Pi je računar veličine kreditne kartice koji se uključuje u kompjuterski ili tv monitor, te se koristi normalnom tastaturom i mišem. Ovaj mali tehnološki fenomen nastaje prvenstveno za vježbu programiranja na jezicima poput Scratcha ili Phytona. Sposoban je otprilike za sve što i normalan računar – od videoigrica do videa u HD rezoluciji. Ima mogućnosti nadogradnje i spajanja raznih hardware i software dodataka.
Ono što ga najviše čini vrijednim kupovine je njegova cijena. Ovaj britanski produkt je dostupan online za samo 35 dolara!
Prva Malina je bila bazirana na ARM Cortex-A6 procesoru s jednom jezgrom brzine 700Hz i 256 ili 512 MB memorije, ovisno o modelu.
2015. godine Raspberry Pi Foundation nudi i Raspberry Pi istih dimenzija, ali mnogo jačeg hardware-a s 4 jezgre od 900Mhz i 1GB memorije.
S vremenom nastaje čitava industrija dodataka, kablova, konektora, kućišta i ostale opreme za ovaj mali uređaj tako da on postaje dron, media centar, itd. Internet nudi i gomilu software-a za njega, od čitavih operativnih sistema do aplikacija poput Kodi media centra. Postoji i verzija Windows 10 na Raspberry-ju. Više informacija o u uređaju pogledajte ovdje.

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.