“Kulturni centar” Bihać : “Borba za dušu”!

 

Pod geslom “Borba za dušu” J.U. “Kulturni centar” Bihać, organizira i poziva građane Bihaća na protestni javni skup koji će se održati u ponedeljak 14.05.2018. godine u 10h ispred glavnog ulaza u objekat KC-a. U tekstu ispod prenosimo vam u cijelosti manifest J.U. “Kulturni centar” Bihać:

Bihać, 11.05.2018.

Predmet: Poziv na Protestni Javni skup

Poštovani sugrađani,

Festival scenskih umjetnosti „Bihaćko ljeto“ ove godine slavi veliki jubilej – dvadeset godina postojanja. S velikim ushićenjem i neskrivenom radošću, menadžment Kulturnog centra Bihać je pristupio poslovima organizacije kako bi, na radost grada, USK-a, ali i cijele BiH na što veličanstveniji način obilježili ovaj izuzetno značajan umjetnički samit.

Nažalost, u jeku priprema ovogodišnjeg festivala, ali i ostalih kulturno-umjetničkih sadržaja dostavljena nam je odluka Vlade Federacije BiH kojom se dio objekta JU Kulturni centar Bihać (na prijedlog Kantonalnog tužilaštva USK-a), daje na korištenje Financijsko-informatičkoj agenciji (FIA) Sarajevo, sa ciljem proširenja smještajnog prostora Kantonalnog tužilaštva USK-a, i to na način da FIA napusti dio prostora kojeg dijeli sa tužilaštvom, te da se ista smjesti u prostorije danas Kulturnog centra.

Dakle, u vrijeme iznimno loše ekonomske situacije koja se na kulturu i umjetnost, kao što znate, prenosi u punom kapacitetu,  u vrijeme teške borbe za svaki cm prostora zarad povećanja kulturnih sadržaja i tendencije oko formiranja pozorišta, u vrijeme kada nas gotovo svaki dan mladi na facebook-u te raznim društvenim mrežama krajnje svjesno upozoravaju da ovdje više nema ništa interesantno za njih zbog čega nas uostalom masovno i napuštaju, ovu odluku ne doživljavamo samo kao atak na kulturu i umjetnost, nego i naprotiv, mnogo ozbiljnije od toga.

Napominjemo da se u dijelu prostora koji nam se izuzima (već desetljećima) nalazi biletarnica zbog čega ćemo biti prinuđeni da ulaznice ubuduće distribuiramo „na ulici“, što složićete se i nije baš neka nagrada onima koji se i uz zakašnjele plate svejedno trude sačuvati teško dostignute vrijednosti na ovom polju. Dapače, građani Bihaća će tako zasigurno postati jedinstvena vrsta koja će po ko zna koji put izgubiti dostojanstvo i za razliku od svog normalnog svijeta nastaviti živjeti u sredini u kojoj pored što nema pozorišta, sada neće biti u prilici niti da na najobičniji  način dobiju informaciju, kupe ulaznicu i pogledaju barem gostujuću predstavu.

Nadalje, u predmetnom prostoru trenutno djeluje nekoliko udruženja koja će, u slučaju implementacije sporne „Odluke“, ostati  bez osnovnog uvjeta za rad, a što bi moglo dovesti i do njihovog gašenja. Osim pomenutih, mnogobrojni su još razlozi zbog kojih vas na vrijeme želimo upoznati sa fatalnim posljedicama predmetne odluke, te vas zbog toga molimo da zajedno sa nama u ponedeljak, 14.05.2018. u 10h ispred glavnog ulaza u objekat Kulturnog centra, iskažemo masovno nezadovoljstvo i na taj način upoznamo one koji su ovako glasali, da su zapravo time donijeli vrlo štetnu odluku, te da s tim u vezi istu i stave van snage.

Prema tome, dragi sugrađani, mediji, predstavnici javnog i političkog života, ukoliko suosjećate s nama (u što ne sumnjamo), molimo vas da podržite našu borbu ne samo za predmetni prostor nego i za dostojanstvo svih radnika u kulturi, jer na taj način vi u suštini zapravo podržavate sami sebe.

BORBA ZA DUŠU je naše geslo, jer kako kaže izreka „kultura je duša jednog grada“. Ima doduše i ona druga koja kaže „ako hoćeš da uništiš jedan narod, onda mu uništi kulturu“.

Zato, ako ste uz nas, ne dajmo našu dušu, dođite na dan protesta, potpišite se na peticiju protiv predmetne odluke, pošaljite nam pismo podrške te ga uputite i na adresu potpisnika iste (Ured premijera F BiH). Naš cilj dakle nije nikakvo remećenje niti izazivanje nereda, već naprotiv uvođenje i uspostavljanje reda. U tom smislu želimo istaći da je vrlo moguće da gospodin Fadil Novalić kao premijer i nije najbolje upoznat sa kontekstom odluke koju je potpisao, što zapravo i jeste osnovni cilj sveukupnog negodovanja i ukazivanja na stvarno.

 

Srdačan pozdrav i veliko HVALA!

JU „Kulturni centar“ BIHAĆ

 

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.