intervju

INTERVJU: Emina Handžić: “Poriv za stvaranje, posjeduješ ili ne posjeduješ!”

Razgovarali smo s mladom bišćankom Eminom Handžić – slikaricom koja iza sebe ima već dvije samostalne izložbe u Banja Luci, a za nešto manje od deset dana, Eminu ćete moći vidjeti na ulicama Bihaća kako sa svojim kolegama i kolegicama, te ostalim  učesnicima i učesnicama  prvog “Festivala ulica” Bihać 2018. stvara i na taj način doprinosi namjeri organizatora festivala da stvore kvalitetan festival koji će postati i ostati urbano naslijeđe grada. Emina nam je pričala o svojim početcima,  samostalnim izložbama, onome što ju inspirira u slikarstvu i volji umjetnika/ca da se na svoj način bore za svoj položaj u društvu. 

BIHAFON: Sjećaš li se svoje prve interakcije s umjetnošću? Kad si odlučila da želiš postati umjetnica?

E. Handžić: Od malena sam voljela sve vidove kreativnog izražavanja, kroz ”dječiju igru”, da bi moj talenat otkrila moja nastavnica likovnog – Mirza Ibrahimpašić, koja je slala moje radove na razna takmičenja, gdje sam ostvarivala zavidne rezultate. Poriv za stvaranje, posjeduješ ili ne posjeduješ. Jednostavno ili jesi, ili nisi.

BIHAFON: Koliko te je Akademija oblikovala kao slikaricu?

E. Handžić: Akademija je učvrstila temelje. Smatram da su istraživanje i eksperiment veoma značajni u životu jednog stvaraoca.

BIHAFON: Jeste li imali do sada koju samostalnu izložbu?

E. Handžić: Jesam. Prošle godine sam imala prvu samostalnu izložbu u “Izložbenom salonu Narodne Skupštine Republike Srpske”, a drugu neki dan (05.06.) u “Kulturnom Centru UDAS”.

BIHAFON: Koliko je zahtjevno pripremati samostalnu izložbu.

E. Handžić: Kod mene je to išlo veoma spontano. Radovi sa prve izložbe su nastali tokom 4. godine studiranja na Akademiji (2016/17). Kada nešto volimo može biti zahtjevno, ali ne i teško.

BIHAFON: Možeš li nam nešto reći o svojem načinu i stilu slikanja, odnosno o onome što preferiraš u svome radu i onome što te čini „drugačijom“ od ostalih u svijetu likvne umjetnosti?

E. Handžić: U umjetnosti volim tu slobodu prikazivanja subjektivnog doživljaja objektivne stvarnosti. To upravo ukazuje na senzibilitet pojedinca, sposobnost opažanja na osnovu osjećaja.

BIHAFON: Koji je prema tvome dosadašnjem iskustvu položaj mlade umjetnice – slikarice u BiH i što bi tu ti najradije promjenila ili pobošljala?

E. Handžić: Položaj umjetnika/ca je težak, zbog trenutačnog stanja u državi. Općenito su i kultura i sport su zapostavljeni od strane vlasti, ali umjetnici/ce se bore na svoj način.

BIHAFON: Tko su Vam uzori?

E. Handžić: Nemam uzore.

BIHAFON: Koji su inače Vaši najdraži motivi u slikarstvu? Šta Vas najčešće inspirira?

E. Handžić: Najačešće je to priroda, pejzaž, odnosno sama atmosfera datog momenta. Miris.

BIHAFON: Možete li nam opisati  proces izrade jedne Vaše slike?

E. Handžić: Ovisno o tehnici, najviše radim akrilikom na platnu, ali i akvarele. Volim akrilik na platnu jer je sličan ulju, s tim da se brže suši. Na mojim slikama su uvijek prikazana tri sloja boje. Tehnika je slična štafelajnom slikarstvu s tim da ima dosta ekspresije koju kontrolišem.

BIHAFON: Koliko Vam je vremena potrebno da naslikate jednu sliku?

E. Handžić: U prosjeku je to dva do sedam, osam dana, a ponekad se radi i mjesecima.

BIHAFON: Koliko Vam je bitno oko promatrača i njegovo shvaćanje Vašeg djela?

E. Handžić: Svoj doživljaj ostavim na platnu, a na publici je da doživljava, interpretira na svoj način. Svakako da je publika bitna, bez publike nema ni umjetnosti.

BIHAFON: Gdje možemo gledati ili pratiti Vaše radove?

E. Handžić: Facebook: facebook.com/smokertopia i Instagram: instagram.com/smokertopia

BIHAFON: Šta u budućnosti možemo očekivati od Emine Handžić? U kojem smjeru želite da ide Vaša umjetnička karijera?

E. Handžić: Jedino se radom može doprinjeti ličnom i kolektivnom napretku. Moju umjetničku karijeru želim još usavršavati i dopunjavati svim kreativnim oblicima.

BIHAFON: I za kraj smatrate li da je umjetnost u svim svojim vidovima i izričajima, ključ borbe za dušu, a i razvoj čovječanstva?

E. Handžić: Naravno da jeste. Umjetnost je istina, beskompromisna i izravna, nikako zabava.

// Marija Dejanović

 

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.