intervju

INTERVJU: Sanja Prodan: “Umjetnost je produkt nečijeg izražavanja, a izražavanje je neophodno!”

Povodom održavanja “Festivala ulica” Bihać (15.-17.06.) razgovarali smo s jednom od učesnica – Sanjom Prodan iz Rijeke koja nam je rekla ponešto o historiji i razvoju hula hoop-a, šta hupanje ustavri predstavlja, kako se ona sama počela baviti ovom zanimljivom i zabavnom disciplinom i što sve ona za nju predstavlja. 

BIHAFON: Može par riječi o porijeklu i historiji hupanja i fire hula hoop-a?

S. Prodan: Hoop je u različitim oblicima i veličinama korišten od Egipta preko antičke Grčke i Rima, većinom su ga kotrljali podom uz pomoć štapa, a vjeruje se i da je Hipokrit preporučao kotrljanje hoopa za bolju tjelesnu kondiciju. Hoopovi su se od srednjeg vijeka u Europi do danas izmjenili u načinu korištenja i u materijalu proizvodnje, npr. nekada su se za dečke najčešće izdrađivali crni metalni dok su za djevojke bili drveni. Popularnost im je počela opadati kada su se na ulicama pojavila motorna vozila. Ti čarobni krugovi mogu se naći u kulturama centralne Afrike, Nove Gvineje, sjevernoameričkih Siouxa, Apachea, Eskima, a uporabno su često imali ceremonijalno značenje. Za sve koji žele detaljnije proučiti povijest hula hoopa – (http://www.hooping.org/hula-hoop-history/)

Nema previše informacija o povijesti fire hoopa, ali kao i ostali vatreni rekviziti razvio se u 20.st. Navodno je ekipa entuzijasta s Američke zapadne obale zaslužna za razvoj fire poi-a i ostalih rekvizita, a “Burning Man” festival za širenje popular0nosti vatrenih rekvizita i plesa s vatrom.

BIHAFON: Šta je ustvari hupanje ili ples s hula hoop-om?

S. Prodan: Za svakoga nešto drugo. Do danas se razvilo toliko različitih stilova i načina korištenja rekvizita, a mogućnosti su neograničene. Hoop može biti plesni partner koji divno vodi ili prijatelj s kojim se raspravljam. Odlična je tjelesna aktivnost, vježba kretanja u prostoru, fokusa, balansa i naravno zabava. ( na slijedećem linku možete pogledati  video klip hupanja: https://www.youtube.com/watch?v=1nrlDQENKXM&t=15s )

BIHAFON: Što vas je potaklo da se bavite hula hoop-om?

S. Prodan: Gušt. Velika prazna dvorana. Hoop mi je zapravo bio izgovor za ples. Već sam nekoliko godina vrtila poi i povremeno isprobavala neke druge rekvize, zajedno s kolegicama iz žonglerske skupine “Red Rays”  (https://www.facebook.com/red.rays.fire/). Hoop mi je oduvijek bio zabavan i s vremenom se izdvojio ispred ostalih rekvizita.

BIHAFON: Koliko je zahtjevnije bavljenje fire hula hoop-om od klasičnog?

S. Prodan: Fire hoop vrtim dosta manje. Nedavno sam uz tatinu pomoć napravila dva kako bih malo više radila sa vatrenima. Sigurno je zahtjevnije zbog elementa vatre,  ali ovisi od trika, pokreta, osobe i opreme. I hoop je izgledom dosta drugačiji, a često i teži.

BIHAFON: Koji je najveći hula hoop koji si ikada vrtjela?

S. Prodan: Hmm, otprilike promjera 1,5 m.

BIHAFON: Izrađujete li sami svoje kolutove?

S. Prodan: Ovi koje najviše koristim za vježbu i nastupe su kupljeni za ok cijenu preko jedne talijanske web stranice i pašu mi jer su lagani, otporni i sklopivi. Također ih izrađujem zajedno s prijateljicama iz žonglerske grupe, za sebe i druge.

BIHAFON: Koliko dugo vam je bilo potrebno da savladate umijeće hupanja, a koliko sati sada vježbate?

S. Prodan: Hoopu sam se posvetila prije jedno 3. godine, iako je od prve hoop radionice prošlo i puno više no tada se nije zakačilo. Hoopala bih usput kada bi koji došao pod ruku dok si nisam naručila svoje krugove. Raspored vježbanja baš i nemam. Lakše je otkad imamo prostor u dvorani na Voloskom na korištenje, pa ako želim mogu trenirati svaki dan, no desi se i da ga ponekad danima ne taknem. No osim hoopanja krenula sam i na suvremeni ples kako bih se naučila lakše kretati u prostoru, a kad stignem odem na neku od raznih radionica.

BIHAFON: Koliko ste najviše hoop-ova zavrtjeli odjednom?

S. Prodan: Možda 10. Nisam sigurna…

BIHAFON: Svi pokreti hula hoop-om se svode na dva temeljna oblika. Možete li nam reći koja dva i koje su razlike između njih ili  specifičnosti  oblika?

S. Prodan: To sam našla kao dio definicije sa kojom sam se sada prvi put susrela. Dosta je štura i nisam sigurna da se slažem, jer hoopati se osim na tijelu (prvi) i s hoopom u ruci (van tijela-drugi)može i na druge načine. Dovoljno je pogledati koji klipić hooperice Marianne DeSanctis ili neku izvedbu gdje se kombinira hoop sa suvremenim plesom.

BIHAFON: Kakvu budućnost vidite za hupanje na području Ex-Jugoslavije?

Croatin Hoop Convention
RiverHoop

S. Prodan: Ne znam kakva će biti budućnost, ali hoop je rekvizit koji si svatko može sam izraditi za ne previše novaca. U Samoboru u Hrvatskoj se krajem ovog kolovoza nakon godine pauze održava 4. CHC- hrvatska hula hoop konvencija u organizaciji „Cirkulture“. Tu uvijek bude zanimljivih radionica (ove godine jednu vodim i ja), a cijena karte je niža od svih ostalih hoop konvencija u Europi. U Sloveniji se od prošle godine održava RiverHoop, konvencija na predivnoj lokaciji u organizaciji udruge „Škratarija“. Prve godine je bilo odličnih predavača sa svih strana svijeta, a veselim se i ovoj.

BIHAFON: I za kraj smatrate li da je umjetnost u svim svojim vidovima i izričajima, ključ borbe za dušu, a i razvoj čovječanstva?

S. Prodan: Umjetnost je produkt nečijeg izražavanja, a izražavanje je neophodno. Mislim da je svatko umjetnik u nečemu, te je bitno da se osoba može izraziti bilo da se radi o hupanju ili praćenju oblaka. Ne znam je li baš umjetnost ključ, svakako je bitna, no bitna je i znanost i ekologija i zajednica i …, a svi se ti elementi isprepliću i potpomažu.

// Marija Dejanović

Podijelite s drugima Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.